*Nettavisen* Nyheter.

Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard

 

Isbjørnbinna som har oppsøkt hytter på Hiorthhamn to ganger den siste uken, er nå på vei tilbake til området. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Isbjørnbinna som har oppsøkt hytter på Hiorthhamn på Svalbard to ganger den siste uken, er nå på vei tilbake til området.

Sammen med isbjørnfaglig ekspertise fra Norsk Polarinstitutt vurderer Sysselmannen ulike tiltak videre.

– Vi ønsker ikke at isbjørn skal oppholde seg i nærheten av bosetningene på Svalbard. Den aktuelle isbjørnbinna er nå på vei til Hiorthhamn for tredje gang på kort tid og lar seg tydeligvis ikke skremme lenge av gangen, sier naturforvalter Paul Lutnæs hos Sysselmannen

I første omgang vil de prøve enda en gang å lede bjørnen bort. Om det ikke lykkes, er et alternativ å bedøve binna, og frakte isbjørnen fysisk langt bort fra bebygde strøk, skriver Svalbardposten.

Sysselmannen følger nå bjørnens bevegelser og ber folk om å holde avstand.

– Vi er avhengig av samarbeid med publikum, og oppfordrer også alle som har hytter om ikke å oppbevare matvarer i hyttene, sier Lutnæs.

Binna ble først jaget bort fra hyttefeltet lørdag, etter at den hadde gjort skade på en hytte der. Onsdag kveld kom den tilbake og gikk inn i samme hytte. Bjørnen ble igjen jaget bort med helikopter.

Torsdag ettermiddag ble isbjørnen observert i Carolinedalen, og fredag er den altså på vei tilbake til samme hytteområde for tredje gang.

Sysselmannen mistenker at det er snakk om den samme bjørnen som kom nær Longyearbyen i fjor. Byen ligger på andre siden av Adventfjorden, vis-à-vis Hiorthhamn.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.