RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Isbreer - snart en saga blott

Isbreene i Jotunheimen og andre fjellområder i innlandet fortsetter å minke. Om 50 år kan «istida» flere steder være et minne.

Forskerne i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er bekymret for innlandsbreene. Mindre vinternedbør og høyere sommertemperatur gjør at de forsvinner.

- Om vi forlenger den klimautviklingen vi har sett til nå, vil isbreene bli borte, sier overingeniør Bjarne Kjøllmoen i seksjon for bre og miljøhydrologi i NVE til avisa Gudbrandsdølen Dagningen. - Vi vil nok ha igjen breer i Jotunheimen iallfall i 50 år til. Men etter hvert blir det mest som store isklumper, legger han til.

Helt siden først på 1960-tallet har NVE utført nivåmålinger på Gråsubreen ved Glittertind, Hellstugubreen i Visdalen og Storbreen i Leirdalen, alle i Lom. Ved Hellstugubreen er det gjort visse målinger helt fra 1901.

Selv om måleresultatene kan variere mye fra år til år, peker de klart i retning av at innlandsbreene forsvinner i større og raskere grad enn de nærmere kysten.

Enkelte steder i fjellheimen er bretapet betydelig. På forvinteren 2003 kunne Per Vole fortelle til Gudbrandsdølen Dagningen at dybden på Juvbreen minket med hele fem meter bare i 2002-03. Dette gjorde at Vole fikk problemer med driften av Galdhøpiggen Sommerskisenter og måtte produsere kunstig snø på breen i 2.000 meters høgde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere