*Nettavisen* Nyheter.

Isen kan være en dødsfelle

Foto: Scanpix

På to dager har to mistet livet etter å ha gått gjennom isen. Les isvettreglene her.

30.12.06 19:21

Generalsekretær i Norges Livredningsselskap John-Inge Austad har stor forståelse for at det er fristende for folk å gå på skøyter, men han ber folk om å bruke vett.

- Jeg skjønner at folk er utålmodige etter at vi har hatt en så mild vinter, men isen er betydelig dårligere enn det folk tror, sier Austad til Nettavisen.

Mål med skrutrekker
Austad bruker selv en skrutrekker for å teste ut hvor trygg isen er. Hvis isen er fem cm kan den bære en person, men man bør utvise forsiktighet. Er isen ti cm, kan den bære en motorsykkel på 600 kilo. Hvis isen er 15 cm, kan den bære en vekt på 1.200 kilo. I tillegg anbefaler han folk å ha med seg en ispigger med fløyte når man skal ut på isen.

- En ispigger er noe du henger rundt halsen. Den har to håndtak slik at hvis du faller i isen, kan du komme deg opp igjen, sier Ausdal. I tillegg bør man ha med seg en redningsline

- De som går mye på skøyter har ofte med seg ryggsekk, der bør man ta med redningsline – eller den forlengende arm, som vi kaller den i livredning, sier han.

Her er det svak is:

Klikk på bildet for å forstørre.

Sjekk ditt vann
Norges vassdrags og eneriergidirektorat (NVE) foretar ismålinger i hele landet. Ifølge deres ismelding har isen begynt å legge seg i lavlandet på Østlandet. Mange steder er imidlertid isen usikker. Sjekk hvor isen er usikker her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.