RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jan-Morten Bjørnbekk/Scanpix

Isen på Grønland har vokst

Sist oppdatert:
(iBergen.no) Elleve års data viser at isen på Grønland har vokst. Men det betyr ikke at vi er reddet.

- Jeg vet at jeg blir tatt til inntekt for de som mener global oppvarming er noe tøv. Men målingene er entydige, sier grunnleggeren av Nansen-senteret i Bergen, og Norges eneste forsker med Grønlandsisen som spesialfelt, Ola Johannessen.

- Vi hadde 60 millioner data samlet inn fra to europeiske satelitter som svevde 800 km ute. De viser at i tidsrommet 1992 til 2003 vokste isen på isen på Grønland over 1500 meter moh. Satelittene var som ekkolodd. Det eneste de målte var avstanden ned til isen og den kom nærmere med ca fem centimeter hvert år. Med andre ord vokste den delen av Grønland som var høyere enn 1500 moh med gjennomsnitlig en halv meter på de elleve årene.

Mer lavtrykk, mer snø
- Dette høres jo ut som om planeten slår tilbake. Det blir varmere, men da blir det mer lavtrykk og mer snø?

- Det er mye mer komplisert enn som så og jeg er ikke en mann som forutser noe. Jeg bare måler, sier Johannessen som er en meget anerkjent forsker som er publisert åtte ganger i Science og en gang i Nature, begge topp vitenskapelige journaler.

- Vi ser store variasjoner fra år til år. I år med mye lavtrykksaktivitet blir det mer snø og is. Men det som er mer interessant er hva som skjer under 1500 m o h. Her viser andres målinger at isen forsvinner og de nyeste målingene antyder at isen i lavlandet, i hvert fall en stund, så ut til å forsvinne adskillig fortere enn det ble akkumulert ny is på toppen. De aller nyeste tallene viser at farten kanskje har avtatt.

Isen smelter
- Betyr dette at der er usikkert hvha som skjer på lang sikt?

- Nei, bergensmodellen står fortsatt fast. Isen på Grønland vil sakte men sikkert forsvinne slik det ser ut nå. For 125.000 år siden var det 2-3 grader varmere enn det er nå, og da forsvant tre fjerdedeler av isen. Havet sto da 4-6 meter høyere enn det gjør i dag. Men dette vil ta tid. De siste 20 år har havet steget med tre millimeter hvert år. Det er tre grunner til at havet stiger. Avsmelting av isbreene i varmere strøk som i Alpene, smelting i Antarktis og Grønland, og til slutt havet som utvider seg med temperaturstigningen i havet. Av de 3 mm utgjør varmeutvidelsen 1,9 mm.

- Men skulle all isen på Grønland smelte er det ingen vei utenom. Vannet i sjøen ville stå syv meter høyere. Det som trengs nå er mye mer forskning, slik at vi bedre kan forutse utviklingen, sier Ola Johannessen til iBergen.no

Les flere saker fra iBergen.no her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere