RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Isfront mellom Ramsland og forsvareren

Sist oppdatert:
BERGEN (TV 2 Nettavisen): Marineoffiser Trond Ramsland nektet straffskyld da ankesaken mot ham startet i Gulating lagmannsrett i dag.

Ramsland (40) er tiltalt for overlagt drap på sin eks-kone, Ingse Merete Rønnestad, i et parkeringshus i Bergen om morgenen 4. mars i fjor. Bergen tingrett dømte ham i desember til 21 års fengsel og til å betale til sammen 1,2 millioner kroner i erstatning til Rønnestads familie.

Ramsland karakteriserte dommen som et soleklart justismord, og kalte dommeren en klovn. Han anket hele dommen på stedet.

I retten mandag var Ramsland rolig og behersket. Han virket uberørt av den alvorlige tiltalen som ble lest opp.

- Jeg erklærer ikke straffskyld, sa Ramsland.

Belærte retten
Forsvarer Kaj Wiggum benyttet seg ikke av retten til å kommentere aktors innledningsforedrag. Det ville derimot Ramsland selv. Han leste høyt fra en bok skrevet av jusprofessor Johs. Andenæs, og belærte retten om bevisførsel og bruk av vitner. Tiltalte mener bevisene ikke er holdbare eller relevante.

- Selv om indirekte bevis foreligger, er faren for misforståelser eller feiloppfatninger for stor, sa Ramsland.

Husker lite
Ut fra aktors prosedyre ser det ut til at bevisførselen vil bli omlag den samme som i tingretten. Tiltalte selv har i sin forklaring sagt at han husker svært lite fra drapsdagen.

Ramsland forteller han skulle til Geilo og sier han husker at han parkerte langs veien mellom Dale og Bulken en gang i løpet av formiddagen.

Tiltalte forteller også at han husker å ha blitt stanset av væpnet politi i nærheten av Aurland senere på dagen. Deretter hevder han at han ikke husker noe før han våknet i en celle neste morgen.

Detaljert forklaring
Ramsland har i sin vitneforklaring detaljert redegjort for sine prioriteringer tidlig på 90-tallet, da han fikk vite at hans ekskone var gravid.

Tiltalte ble avbrutt flere ganger av dommer Jon Atle Njøsen. Dommeren ville vite om han skal gå like detaljert gjenom hele perioden fram til drapstidspunktet, og hvilken relevans forklaringen har til drapssaken.

Ramsland begrunner sin gjennomgang med at han vil vise at han har prioritert barn og familie foran karriere. Dessuten ønsker han å tilbakevise påstander han vet vil komme, om at han skal ha mishandlet sin kone.

- Jeg har aldri lagt hånd på henne, knapt nok sagt ukvemsord til henne sa Ramsland.

Ramsland fortsetter sin vitneforklaring utover mandag ettermiddag.

Isfront
Før ankesaken i lagmannsretten, krevde Ramsland å få forsvare seg selv. Han fikk ikke medhold, men kravet førte til at forsvareren i tingretten, advokat Harald Stabell, trakk seg. Retten oppnevnte advokat Kaj Wigum som ny forsvarer.

Forholdet mellom tiltalte og Wiggum i retten virker å være iskaldt. Allerede under utvelgelsen av lagrettens medlemmer tok Ramsland ordet og sa seg uenig i forsvarens valg av personer han ville velge bort.

Forsvareren kunne velge bort tre personer, men Ramsland ville velge bort noen andre.

- Saksbehandlingsfeil
- Jeg konstaterer at forsvarer ikke har konsultert med tiltalte om dette og ber om pause for å gjøre det, sa Ramsland.

Da tiltalte ikke fikk innvilget pause, ba han om å få det protkollført og mente dette var en saksbehandlingsfeil.

Forsvarer Wiggum sa listen over kandidater til lagretten var oversendt Ramsland på fax, men kommenterte ikke uenigheten utover dette.

Wiggum ble i pausen spurt om han opplever det ubehagelig å være i retten med en tiltalt som åpenbart ikke ønsker å samarbeide med ham.

- Det er verken ubehagelig eller behagelig. Det er en jobb. Min jobb er å gjøre det som er relevant og riktig for min klient, svarte han.

Det er satt av to uker til saken i Gulating lagmannsrett. Dommer i saken er Jon Atle Njøsen, mens statsadvokat Randi Gabrielsen er aktor. Advokat Helge Hansen er bistandsadvokat for Ingse Merete Rønnestads to sønner samt hennes foreldre.

TV 2 Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere