RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iskald ferie

Sist oppdatert:
De fleste ønsker sol og varme i ferien, mens andre heller vil ha en uke med snø og is. Bli med Nettavisen på brekurs!

På tur i Jotunheimen har jeg irritert meg over alle toppene jeg ikke kan gå på egenhånd - fordi jeg må over en bre. Det er det slutt på nå, jeg har vært på brekurs!

Fonnabu ligger 1449 meter over havet.

Sammen med tolv andre deltakere og tre instruktører bodde jeg en uke på Bergen Turlags hytte «Fonnabu» nå i sommer. Den ligger like ved Folgefonna i Hardanger. Kurset arrangeres av DNT Fjellsport Bergen. De har lang erfaring i å arrangere brekurs og er blant de beste i landet på området.

Flere av de andre kursdeltakerne vil lære om brevandring av samme grunn som meg, og har byttet sol og sommer med masser av snø og is.

Skal du bevege deg på bre kreves det skikkelig utstyr.

Bitende vind
Vi våkner til sol og stiv kuling. Utstyr deles ut og tilpasses. Stegjern, isøks, snøanker, isskrue og slynger er noe av det vi alle må ha for å kunne ferdes på bre. Gjengen deles inn i tre lag. Jeg kommer på lag 1 sammen med Erik Bauge, Monica Valde, Audun Gulliksen og Jon Kili. Ingen av oss kjenner hverandre fra før.

Instruktør for vår gruppe denne dagen er Johannes Øverås, Thomas Meling er assistent. Etter at alle har fått utstyr, skal vi lære knutene vi trenger for å kunne ferdes på bre. Vinden utenfor er bitende kald. For en frysepinn som meg, er det bare å trene på knutene med hansker på. Heldigvis kan jeg dem fra før, og det kan de fleste på mitt lag også, så den økten gjør vi kjapt unna.

Etter lunsj vandrer vi bort til en vindgryte ved brekanten. Der er det lunt og varmt i solen, så vi får på oss stegjern og prøver oss på vandring opp og ned langs isskråningen. Ikke bare, bare å bevege seg med stegjern på, men med god veiledning fra instruktørene tar det ikke så lang tid før vi kommer oss greit både oppover og nedover.

Snøankeret løsner
God veiledning fra instruktørene fører oss raskt videre til neste moment som handler om å sette sikringer og å bygge standplass i is. Alle får prøve seg på dette, og vi får også teste ut hvordan det er å gå i taulag i ganske bratt is.

Siste moment denne dagen, er bruk av sikringsmidler i snø. Johannes og Thomas forklarer hvordan vi bruker et snøanker, og vi setter i gang bortover snøbakken, hver for oss.

Instruktørene kommer og tester at vi har satt dem skikkelig – ikke alle har gjort som de har fått beskjed om. Plutselig løsner snøankeret, og alle som hang på det, ramler bakover i snøen.

På kvelden blir det en runde med teori. I tillegg demonstrerer instruktørene hvordan en redning på bre gjennomføres ved bruk av hjelpetalje. Neste dag er det nemlig redning som står på programmet, og vi har fått beskjed om at alle skal utfor kanten ...

Du finner flere bilder og mer informasjon i bloggen min– hvordan det går med redningen får du vite over helgen ...

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere