Iskaos stengte Oslo lufthavn

Foto: (Silje Bjørnstad, Mediehuset Nettavisen)

Underkjølt regn førte til stans i all flytrafikk på Gardermoen mandag morgen.

12.12.11 15:25

Oslo lufthavn Gardermoen meldte at de åpner igjen for begrenset trafikk fra klokka 10 etter isproblemene i morgentimene. Passasjerer blir bedt om å ta kontakt med sitt flyselskap for mer informasjon.

- Nå går ting greiere. I utgangspunktet kan vi kjøre med full kapasitet, men enkelte fly er feilposisjonert, så i realiteten kan vi ikke bruke den kapasiteten vi har. Vi må slite med forsinkelser utover kvelden, og det begynner å se ganske bra ut i terminalen også. Ting begynner å løse seg opp, opplyser pressetalskvinne Sofie Bruun til Nettavisen klokken 15.20.

Klokken 10 startet flyene å gå igjen.

- Vi går for halv kapasitet og har fått unna de flyene vi skal få unna i henhold til dette. Det blir forsinkelser utover dagen, sa Bruun til Nettavisen ved halv 12-tiden.

Det har oppstått noen kanseleringer og Brunn oppfordrer passasjerene til å sjekke med sine respektive flyselskap får å se om deres fly er rammet.

- Ut over dette bør passasjerene møte opp i god tid. Underkjølt regn er en uvanlig situasjon som vi har et par tilfeller av hvert år. Det varierer hvor lenge det varer og hvor store konsekvensene blir, fortsetter hun.

Innstilte fly og forsinkelser
Værforholdene førte til stans i all flytrafikk på Oslo Lufthavn Gardermoen mandag morgen. Flere flyginger måtte innstilles og mange ble forsinket. Problemene på hovedflyplassen forplanter seg til andre lufthavner.

Fredsprisvinnere rammet
En av dem som ble rammet av problemene var Liberias president, fredsprisvinner Ellen Johnson Sirleaf. Da det ikke var mulig å fly fra Gardermoen, ble hun eskortert til Moss lufthavn Rygge, melder NRK Østfold. Alle de tre fredsprisvinnerne skal etter planen reise hjem mandag. Leymah Roberta Gbowee og Tawakkol Karman ble værende på Gardermoen og vente.

Fryser til is på bakken
Det er plussgrader i lufta på Gardermoen, men kuldegrader ved bakken, og regnet fryser til is.

- Det er værforholdene med underkjølt regn som gjør at vi må holde stengt. Det blir rett og slett for glatt, og vi klarer ikke å holde unna, sier pressetalskvinne Sofie Bruun til Nettavisen.

- Har begynt å boarde
Silje Bjørnstad - journalist på Side 2 - er en av dem som er rammet av iskaoset på Gardermoen.

- Vi er to venninner som skal til Egypt. Flyet vårt skulle gå klokka 09, men avreisen er utsatt. Nå har vi fått beskjed om å gå til gate. De har visstnok begynt å boarde noen flyginger, sier Bjørnstad til Nettavisen få minutter før klokka 10.

Hun forteller om veldig mange mennesker og lange køer på Gardermoen.

- Noen flyselskap har delt ut matkuponger, og det er lange køer på alle serveringsstedene, sier hun.

Har du foto eller står fast på Gardermoen? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no

Flyplassen ble i første omgang stengt fram til klokka 08, og ved 08-tiden kom meldingen om at stengningen ble forlenget to timer til klokka 10.

Værforholdene vil avgjøre når rullebanene kan tas i bruk igjen.

Ber passasjerer utsette reisen
Passasjerer som ikke må reise i dag, blir bedt om å vurdere om reisen kan utsettes.

- Vi ser at det har begynt å komme en del innstillinger. Passasjerene bør kontakte sitt flyplasselskap, lyder oppfordringen fra Oslo Lufthavns pressetalskvinne klokka 08.

Får ringvirkninger
Problemene på Gardermoen får ringvirkninger andre steder. Stavanger lufthavn Sola, Bergen lufthavn Flesland og Trondheim lufthavn Værnes er berørt.

På Bergen lufthavn Flesland er Norwegians morgenfly DY606 fra Oslo til Bergen innstilt. Den skulle ha landet på Flesland klokka 09.50. Det samme er SAS' rute SK257 fra Oslo, som skulle ha landet i Bergen klokka 11.30.

På Sola er SAS-rute SK4015 fra Oslo med ankomst klokka 09.55 innstilt. Det samme gjelder SAS' SK4017 fra Oslo, som skulle ha landet klokka 10.30.

Sjekk status på Avinors 46 flyplasser her

Hvordan rammes du av kaoset? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no

Se oversikten over innstilte avganger fra Gardermoen her

Se oversikt over ankomster her

Se osl.no for mer info

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.