Isklatrer falt i døden

FALT 30-40 METER: Rjukan er et populært sted for isklatring. Ulykken skjedde i den islagte Rjukanfossen, der klatreren skal ha falt 30-40 meter. Illustrasjonsfoto:

FALT 30-40 METER: Rjukan er et populært sted for isklatring. Ulykken skjedde i den islagte Rjukanfossen, der klatreren skal ha falt 30-40 meter. Illustrasjonsfoto: Foto: Aleksander Andersen (NTB scanpix)

Klatrer falt 30-40 meter.

22.02.15 13:49

En utenlandsk statsborger er bekreftet død i forbindelse med klatreulykken på Rjukan, melder Telemark politidistrikt.

Mannen falt mellom 30 og 40 meter under isklatring i Rjukankfossen og landet på en hylle 60-70 meter over bunnen av juvet. Han var ved bevissthet like etter ulykken.

- Vi jobber med å få klarlagt mannens identitet, og vi etterforsker for å få klarlagt hendelsesforløpet, sier operasjonsleder Ole Jørgen Lund til Nettavisen.

Forsøkte med helikopter

Det ble gjort forsøk på å få hentet den forulykkede ut av fossen med helikopter, men lyktes ikke på grunn av terrenget.

Politiet fikk melding om ulykken i 9.15-tiden søndag.

Klokka 10.10 meldte politiet at klatrer fra redningsgruppa var nede hos den skadde, som da var våken, men hadde smerter i rygg og mulige indre skader.

- Det er for trangt i juvet til at helikopteret får sendt ned en mann. Nå er klatrere på vei ned med en båre. De har også rekvirert en luftambulanse med spesialmannskap, opplyste reporter Asbjørn Torgersen til Telemarksavisa ved 11-tiden.

Klokka 11.50 meldte politiet at klatreren var livløs etter lengre tids førstehjelp. Han var på det tidspunktet hentet ned og lege var på vei.

– Det var andre turister på stedet, trolig isklatrere, som meldte ifra til oss om ulykken, sier Lund.

Fløy fra Rygge

- Det er en skadd klatrer på stedet. Skadeomfanget er ukjent. Nødetatene er på plass, og vi har klatrere som skal ta seg ned til den skadde, sa operasjonsleder Ole Jørgen Lund til Nettavisen like før klokka 10.

Politiet rekvirerte også rekvirert Sea King redningshelikopter og tilkalte Røde Kors Hjelpekorps.

Sea King meldte at de fløy fra Rygge og skulle være framme cirka 10.30. Norsk luftambulanse fløy inn klatrere fra Langfjella alpine redningsgruppe.

Turister hørte brak

Ifølge TV 2 var det en gruppe turister som sto på toppen av fossen som hørte et brak.

238 meter høy

Rjukan er et populært sted for isklatring. Den islagte Rjukanfossen, som totalt har en fallhøyde på 238 meter, er blant de stedene hvor det klatres.

Denne helgen arrangeres det isfestival på stedet. Arrangementsansvarlig Jakob S. Fink sier til Nettavisen at det har vært 100-150 deltakere på festivalens arrangementer.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.