RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KRITISK: Islamforsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener Hege Storhaug i Human Right Service har manglende islamkunnskaper og må tåle å bli kritisert.
KRITISK: Islamforsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener Hege Storhaug i Human Right Service har manglende islamkunnskaper og må tåle å bli kritisert. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Islamforsker: - Hege Storhaug må tåle å bli kritisert

Sist oppdatert:
Forskeren er kritisk til metodene som Human Right Service bruker.

Søndag slaktet forfatter og samfunnsdebattant Erling Fossen en rapport fra islamkritiske Human Right Service (HRS) i et blogginnlegg.

- Rapporten duger knapt til opptenningspapir, skrev Fossen.

Innlegget skrev han etter en uke med mye oppmerksomhet rundt HRS og deres informasjonsleder Hege Storhaug, som først fikk støtte av sosiolog Kjetil Rolness, som spurte når mobbingen av Storhaug skulle stanse.

Her kan du lese HRS sitt svar til Fossens kritikk.

Les også: Erling Fossen: - Duger knapt som opptenningspapir

- Faglig uholdbare rapporter

Nå reagerer også islamforsker Lars Gule, som støtter Fossens kritikk.

Forfatter Erling Fossen slakter en av rapportene til Human Rights service. Han mener det ikke engang kan brukes til opptenning.

- Hvis det stemmer det han sier, så er dette faglig uholdbare rapporter. Jeg tar forbehold om at jeg ikke har lest rapporten, men jeg er redd for at han har rett, sier Gule til Nettavisen.

Fossen har tatt utgangspunkt i rappporten «HRS 3:14. Segregering, mangfold og integrering – med fokus på Oslos delbydeler og skolen».

Han mener rapporten ikke påviser noen sammenhenger mellom konsentrasjon av etniske minoriteter og en uønsket utvikling.

- Det er ikke slik at HRS er kjent for å være en tenketank med et spesielt solid fagmiljø. De har vært «flinke» til å bruke tilgjengelig statistikk, men det betyr jo ikke at det blir bra forskning av det, sier Gule, og påpeker:

- Det hele handler om hvordan man forstår det materialet man har mellom hendene, og når tolkninger er på bakrunn av manglende forskningsspørsmål, og når det ikke er redegjort for metodiske tilnærminger, så kan man jo få hva som helst ut av statistikken, sier han.

- Har manglende kunnskap

Gule er en av dem som tidligere har vært kritisk til HRS og Hege Storhaug. Han mener Storhaug må tåle å bli kritisert.

- Når jeg har vært kritisk til Hege Storhaug for manglende islamkunnskaper, så henger det sammen med uttalelser hun har kommet med om islam og sharialover, som etter min mening viser at hun har manglende kunnskap om islam - et tema hun stadig uttaler seg om, sier han.

Han vektlegger at dette er hans fagfelt, og at han har en viss kompetanse.

- Det betyr ikke at andre ikke kan skaffe seg solide kunnskaper, men Hege Storhaugs kunnskaper synes å bestå i å generalisere ut i fra enkeltsaker og personlige erfaringer, såkalt anekdotisk kunnskap som kan være relevant som supplerende kunnskap, men det blir et uholdbart grunnlag for å si noe generelt om et område, sier Gule til Nettavisen.

Hege Storhaug er informasjonsleder i Human Rights Service, og slår tilbake mot kritikken som nå kommer fra flere hold.

- En risikabel øvelse

Han mener det er dette Fossen også får fram i sin kritikk.

- Her bruker man tallmateriale slik det passer inn i et rammeverk som allerede er gitt av disse enkelthistoriene. I stedet for å la statistikk være det empiriske grunnlaget, så blir det omvendt. Man bruker statistikk til å bekrefte enkeltepisoder, og det kan være en veldig risikabel øvelse, sier han.

Gule sier samtidig at dette ikke er en uvanlig måte å forstå statistikk på i en tenketank som har en politiske agenda.

- Så Storhaug må tåle å bli kritisert for dette?

- Ja, men det er det større problem at det ikke har skjedd før, at det er først nå at noen begynner å se litt alvorlig og med kritiske øyne på deres rapporter og publikasjoner. Det betyr heller ikke at dette er det eneste eksempelet, sier Gule.

- Noen burde ha evaluert

Gule mener noen burde ha evaluert rapportene til HRS, særlig siden de  har fått statstøtte - en støtte som nå er blitt kuttet av Oslo kommune.

- De har møtt solide innvendinger før, men disse faglige innvendingene burde kanskje blitt gjort mer systematisk. Noen burde evaluert deres aktiviteter og publikasjoner, særlig fordi de har mottatt så mye i offentlig støtte, sier han.

Som Nettavisen skrev i forrige uke, strømmer nå pengene inn til HRS fra privatpersoner.

Les også: Hege Storhaug: - Vi får så mye støtte at vi ikke klarer å ta unna

- Det er ingen som kan si noe på at folk bruker sine penger på å støtte noen de mener er støtteverdige, men folk bør jo ikke da ha noen overdrevet tro på den faglige kvaliteten som kommer fra HRS, sier Gule.

- Min islamkunnskap står fjellstøtt

Hege Storhaug har fått med seg Gules kritikk av hennes kunnskap om islam, og mener han tar grundig feil.

- Min islamkunnskap står fjellstøtt etter 23 års erfaring og «opplæring». Nettopp derfor forstår jeg det samme som statsminister David Cameron nå også endelig har tatt innover seg til gangs, at radikalisering skjer i miljøer og moskeer som skyver de unge mentalt bort fra samfunnets frihetsverdier, sier hun til Nettavisen.

- Gule og hans like forstyrrer det virkelige bildet

Videre mener hun Gules råd til regjeringen er dårlige.

- Lars Gule har anbefalt regjeringen å samarbeide med Islam Net, salafister som står for alt Cameron betegner som «en ekstrem ideologi».

Hun mener regjeringen heller bør se mot Human Rights Service.

- Hadde jeg vært regjeringen ville jeg således heller lyttet til HRS og meg i slike spørsmål enn Lars Gule, som er godt diskreditert for slike standpunkt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere