*Nettavisen* Nyheter.

Israel reagerer på Støre-bok

Formuleringer i utenriksminister Jonas Gahr Støres ferske bok vekker oppsikt i Israel.

11.11.08 02:10

Tel Aviv (NTB): Israel reagerer på at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i sin nye bok antyder at bosetternes behandling av palestinere i Hebron, gir assosiasjoner til jødeforfølgelsen i Europa på 1930-tallet.

Støre forteller i boka «Å gjøre en forskjell» om et besøk i Hebron på Vestbredden, en by med 26.000 palestinske innbyggere som i årevis har vært terrorisert av en gruppe jødiske bosettere.

Han forteller om stengte butikker og nettingen palestinerne har måttet spenne opp over gatene i gamlebyen, for å beskytte seg mot søppel og ekskrementer som bosetterne kaster ned på dem fra de øverste etasjene.

– De fleste forretningene er stengt. Skoddene som er slått for og boltet igjen er merket med det israelske politiets tegnspråk. De er merket, slik andre forretninger har vært merket andre steder og til andre tider. På en dør står det: Gaz the Arabs. På engelsk, skriver Støre i boka.

– Får tenke sitt
Da Støre presentere boka mandag, ble han bedt om å utdype formuleringene, som enkelte mente måtte være en klar henvisning til forfølgelsen av jøder i Tyskland på 1930-tallet.

– Når man bruker en litterær sjanger og skriver, så syns jeg ikke det er riktig å utdype det. Jeg beskriver det jeg så. Så får leseren tenke sitt, svarte Støre.

– Det må være opp til leseren selv å tolke teksten. Men det er klart at det finnes andre historiske eksempler, utdypet kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen senere.

Reaksjoner i Israel
I Israel har Støres formuleringer likevel vakt oppsikt og er omtalt i nettutgaven til landets største avis Yedioth Ahronoth.

– Sammenlignet Norges utenriksminister virkelig bosetterne med nazister, spør avisen.

En talsmann for det israelske utenriksdepartementet opplyser at landets ambassade i Oslo nå skal se nærmere på formuleringene i Støres bok.

– Alle de som kjenner til denne saken har vanskelig for å tro at den norske utenriksministeren faktisk har skrevet dette, sier en talsmann for det israelske utenriksdepartementet, Yossi Levy. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.