RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IT-ansatt stjal bankinfo

Sist oppdatert:
En IT-ansatt i Nordea stjal store mengder sensitivt materiell om bankens nettbankløsning. Nå må han i fengsel.

Mannen, som er i midten av 30-årene, stjal store mengder elektroniske dokumenter og informasjon ved å sende dette til sin private e-post konto.

NA24 - din næringslivsavis

IT-sikkerhetsarkitekten arbeidet med utvikling og tilpasning av interne IT-systemer. Han hadde blant annet særlig ansvar å utvikle og tilpasse dataprogrammene TAM og Solo ID. De to programmene inngår i systemet som skal sørge for at bankkunder får tilgang til nettbanken og sikkerheten rundt dette.

- Skulle selge videre
Mannen var ansatt ved Nordeas hovedkontor på Majorstua i Oslo i perioden 2001 til 2003. Han skal ved flere anledninger ha sendt denne typen informasjon til seg selv, og siste gang da han sluttet i 21. november 2003.

Ifølge en kollega skal mannen ha sagt at han hadde tenkt å selge denne informasjonen til andre banker. DnB Nor ble spesielt nevnt i denne sammenhengen.

- Svært alvorlig
Banken så svært alvorlig på saken. Den betraktet materialet som sensitivt, og det ble umiddelbart satt i verk en rekke tiltak for å unngå skadevirkninger i form av tapt omdømme og i ytterste konsekvens sikkerheten for kundene. Kredittilsynet ble varslet om sikkerhetsbruddet. Banken anmeldte så saken til Økokrim som tiltalte mannen.

Mannen er nå dømt til syv måneders fengsel hvorav 120 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år. Han må også betale saksomkostninger på rundt 50.000 kroner, heter det i dommen fra Borgarting lagmannsrett.

Saken er ifølge lagmannsretten skjerpende siden det dreide seg om en usedvanlig stor mengde materiale, som ga en oversikt over bankens sikkerhetssystem, med betydelig skadepotensial om det kom i gale hender. Det samme gjelder det forhold at et sikkerhetsbrudd av denne typen for en bank kan medføre tap av tillit og redusert omdømme.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere