RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ja, vi elsker...

Sist oppdatert:
Nå skal de gamle, røde telefonboksene vernes, oppgraderes og få evig liv!

(iOslo.no) Du har garantert sett dem, og du har nesten garantert brukt en av dem. Men er du klar over historien bak de røde telefonkioskene?

Nå skal 100 av disse kioskene vernes for ettertiden, og de skal sikres gjennom stadig vedlikehold. Bak prosjektet står Telenor og Riksantikvaren.

Selve avtalen skal signeres i Norges første telefonkiosk, på Akershuskaia i Oslo. Assisterende riksantikvar Sissel Rønbeck og konsernleder Jon Fredrik Baksaas skal sette buemerke inne i den trange kiosken.

Norsk telemuseum jubler over avgjørelsen.

- Hvorfor vil dere verne telefonboksene?

- Disse kioskene er en del av det norske samfunnet, og en del av kulturhistorien vår. Det er en fantastisk arkitektur som har vært med oss i 75 år, sier David Brand, antikvar i Norsk telemuseum til iOslo.no.

Gamle bokser - moderne telefon
420 kiosker står mer eller mindre forblåst over hele landet, fra Vadsø i nord til Stavanger i sørvest. Men Oslo har flere av disse boksene enn noen annen by, og 18 av kioskene i byen skal vernes. Noen totalfredning har telemuseet ikke fått gjennomslag for, for dette er bruksarkitektur.

- De skal holdes i stand. Vi kan ikke frede, men vi kan sikre vern som er like bra som fredning. De skal fungere, og det skal være mulig å ringe fra dem, sier Brand.

Brand håper at oppgraderingen fører til en kultstatus, og at det skal bli gøy å bruke telekiosken.

- Jeg tror folk får mer respekt for den når vi oppgraderer.

Men bakelitt-apparatet som bare fungerte på tiøringer tilhører fortiden. Telenor får full tillatelse til å oppgradere automatene med siste skrik i robust telekommunikasjon.

Lang historie
Kiosken Nr. 80 Riks har en lengre historie enn de fleste skulle tro. På tross av stilistisk og moderne arkitektur ble kioskene tenget og bygget på tidlig trettitall.

Ifølge museets egne hjemmesider utlyste Telegrafvesenet i 1932 en konkurranse for å tegne telefonkiosken, og arkitekten Georg Fredrik Fasting tok seieren i skarp konkurranse med 92 andre innsendte bidrag.

Fra juryen het det:
"Nr. 80 «Riks». Utkastet viser en helt frapperende enkel løsning av opgaven, såvel teknisk som estetisk set vel gjennemarbeidet. Det løser alle programmets fordringer på en tilfredsstillende måte. Såvel i planløsning som opbygning har forfatteren truffet midt i blinken. Utkastet har en sådan form at en kiosk med denne utførelse kan opstilles nær sagt hvorsomhelst. Brugsanvisningen kan med fordel anbringes over apparatet, men kan også den foreslåtte ophengning godkjennes. Døren må slå utad."

På det meste hadde Norge 6000 kiosker spredd over hele landet. Nå er det bare 420 igjen.

Les flere nyheter på iOslo.no

Skriv inn din hyllest til den røde kiosken. Hva er ditt beste minne?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere