RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Ja, vi er best i verden!

Sist oppdatert:
Om du er norgespatriot eller bare litt nerd. Her er alle nordmenn som har vært i Guinness rekordbok.

(iOslo.no) Norge har om lag hundre personer som har vært i Guinness rekordbok for sine verdensrekorder. Noen av disse er kjente, mens andre er mer ukjente. Visste du for eksempel at Norge har verdensrekorden i druespytting eller basketballdribling på Eye Toy?

Også Oslo har sine verdensrekordholdere. Ronny Frimann har rekorden for lengste uavbrutte undervannsopphold, som han tok 14-18 juni 2007. Ikke mindre enn hundre timer tilbrakte han i en vanntank utenfo Oslo sentralstasjon.

Oslo-rekorder
Det som er eller har vært verdens største samling av ølmerker finner du også i Oslo. Jan Solberg fra hovedstaden har så mange som 424.868 ølmerker fra hele verden. En mer fortjent verdensrekord skal man vel lete lenge etter.

På listen lengst ned i saken finner du for eksempel også Anette Sagens 127,5 meter lange rekordhopp på ski, satt i Oslo.

Ifølge markedskonsulent Bente Skuggedal i Schibsted Forlag, som gir ut Guinness rekordbok i Norge, har også Guinness i London fått øynene opp for det som skjer i Norge på verdensrekordfronten.

- De har gitt uttrykk for at det dukker opp mye spennende her i Norge, sier Skuggedal til iOslo.no.

SLAGFERDIG: Her setter Narve Læret en av sine ekstreme verdensrekorder.
SLAGFERDIG: Her setter Narve Læret en av sine ekstreme verdensrekorder.

Nye trender
Hun påpeker at det er en ny trend at mange har lyst til å gjøre nye og spennende ting for å skaffe seg en verdensrekord. Barne-TV på NRK gjorde dette da de fikk barn fra hele landet til å sende inn tegninger på doruller, og lagde verdens lengste dorullenke.

Under ser du Guinness rekordboks godkjente norske verdensrekorder gjennom tidene.

- Dette er en liste over folk som har hatt verdensrekorder i boken, men disse kan være slått i ettertid. En del av disse er nok det, sier Skuggedal.

Men vent litt! Ifølge Guinness var altså verdensrekorden for største abbor på bare 1,5 kilo. Norsk sportsfiskerekord er ifølge Wikipedia på 3,1 kilo. Hvordan kan dette ha seg?

- Slått hvert år
- Den rekorden blir slått hvert år av flere personer, men det er så styrete å registrere den som verdensrekord, sier rekordinnehaver Johnny Høgli til iOslo.no.

Han forklarer at rekorden måtte godkjennes av politiet, og at han måtte sende papirer på at vekten var godkjent av Justervesenet, bare for å nevne noe. I tillegg er det svært få som vet hvor man finner det riktige skjemaet.

- Det var altså vanskeligere å registrere rekorden enn å få selve fisken?

- Ja, du kan nesten si det sånn, svarer Høgli.

Her kommer altså listen. iOslo.no oppfordrer til å skrolle, se og nyte!

Flest betongblokker knust på 30 sekunder. Narve Læret knuste 240 stykker med bare hendene den 16. november 2007.

Flest betongblokker knust med ett hodestøt. Samme Narve Læret knuste fem betongblokker med hodet, samme dato som han knuste 240 stykker med hendene.

Flest fotballtouch på 30 sekunder. Mathias Jensen fra Bud i Norge klarte 164 touch på ballen på et halvt minutt, mens ballen var i lufta.

Flest millionærer per innbygger. Hver 86. nordmann har verdier for over en million amerikanske dollar, ifølge en rapport fra juli 2007. Det betyr at vi har 54.810 «dollarmillionærer» i Norge.

Lengst tid tilbrakt uavbrutt under vann. Ronny Frimann var under vann i 100 timer mellom 14. og 18. juni i fjor.

Den høyeste konserten. Bergensartisten Magnet har ikke rekorden for de høyeste tonene, men med sin konsert på 40.000 fot, innehar han likevel verdensrekorden for høyeste konsert. Rekorden ble satt 27. mars i fjor. Det gjør at han også får rekorden for høyeste konsert fremført på et fly.

Tyngste løft med bare lillefingeren. Kristian Holm løftet 95,38 kilo med håndens minste finger den 24. mars i fjor.

Dyreste levekostnader. En undersøkelse utført av Economist Intelligence Unit, viser at verdens dyreste by er - ikke overraskende - Oslo.

Basketballdribling på Eye Toy. Anne Mette Østmoe fra Norge innehar verdensrekorden for spretting av basketball på Playstation-spillet Eye Toy 30 ganger. 15.15 sekunder brukte hun i November 2006.

Verdens lengste strikkede skjerf. Helge Johansen har strikket et skjerf på 3463,73 meter (målt 10. november 2006), etter å ha strikket i 23 år. Han strikker visstnok på skjerfet fortsatt.

Høyest slake line. Aleksander Mork har balansert seg til en verdensrekord på den høyeste slake linen noensinne, 1000 meter over Lysefjorden den 3. august 2006.

Skyting - 300 meter med rifle, tre posisjoner. Espen Berg Knutsen innehar denne rekorden, satt i Zagreb den 3. august 2006. Poengsummen var 1181.

Den første 3D-annonsen laget for kinoer. Det norske studioet BUG lagde verdens første digitale tredimensjonale kinoannonse til et seminar i Cannes 19. juni 2006.

Flest individuelle seire i skiskyting. Om du skulle lure. Ja, det er Ole Einar Bjørndalen. Skiskytterkongen har hatt rekorden siden 23. mars i 2006, da han fikk sin 61. seier i verdenscupen. Bjørndalen har også rekorden for flest pallplasseringer, med 110 (sannsynligvis registrert samme dato). I tillegg er han den eneste skiskytteren som har vunnet fire gullmedaljer i samme OL, og han innehar rekorden for flest individuelle OL-gull i skiskyting – fire stykker.

Korteste radioannonse. BBDO Oslo Reklamebyrå AS har rekorden for den korteste radioreklamen på 0,954 sekunder. Hva de reklamerte for? Den norske utgaven av Guinness rekordbok, selvfølgelig.

Eldste person som har vunnet olympisk gullmedalje i alpint. Kjetil André Aamodt var 34 år og 169 dager da han vant sitt fjerde OL-gull den 18. februar 2006 i Torino. Aamodt har også rekorden for flest alpint-gull (for menn) i OL med sine fire. I tillegg har han rekorden for flest OL-medaljer i alpint for menn. I alt har han tatt åtte medaljer mellom 1992 og 2006. Han har også rekorden som den yngste OL-vinner i alpint. Han var 20 år og 167 dager da han vant i Albertville i 1992.

Flest personer på et enkelt par med ski. Totalt 120 personer gikk en distanse på 446 meter på et par 130 meter lange ski den 4. februar i 2006.

Flest opptredener i kvinnecurling i olympiske vinterleker. Marianne Haslum og Dordi Nordby har begge vært med i alle tre vinterlekene hvor curling har vært en gren.

Flest gullmedaljer i olympiske vinterleker. Norge har vunnet flest gullmedaljer i Vinter-OL gjennom tidene, med 98. Vi har også vunnet flest medaljer, med totalt 280 medaljer (98 gull-, 98 sølv- og 84 bronsemedaljer.)

Flest seire i Hang Gliding Aerobatic World Championships. Jon Gjerde har vunnet den hittil eneste av disse eventene, da han vant i 2006.

Flest lagseire i langdistanseorienterings-VM. Mellom 1966 og 2006 har Norge vunnet ti ganger. Det gjør oss best i langdistanseorienteringssammenheng.

Flest seire i terrengsykkel-VM. Gunn-Rita Dahle Flesjå deler denne rekorden med Alison Sydor fra Canada. Begge har tre seire. Hun har også flest seire i den totale verdenscupen, med fire sammenlagtseire.

Flest seire i skiflygings-VM. Roar Ljøkelsøy deler rekorden med Walter Steiner og Sven Hannawald. Alle har vunnet to ganger.

Flest EM-seirer i kvinnehåndball. Norge har vunnet like mange ganger som Danmark - tre ganger har vi gått til topps.

Flest deltakere i vannaerobic. 247 deltakere var med på vannaerobic i Bergen i november 2005. Det er en verdensrekord.

Høyeste helikopterfart over 100 kilometer. Roger André Eilertsen klarte å oppnå en fart på 225,41 kilometer i timen på en 100 kilometers løype i Oslo i november 2005.

3000-meter på skøyter. Eskil Ervik satte i november 2005 verdensrekorden på 300 meter skøyter. Rekorden lyder på 3 minutter, 37 sekunder og 28 hundredeler.

Største trekiste. Den største trekisten er fire meter lang, to meter høy og 2,4 meter dyp. Glen Jørgensen laget kisten i Fevik, og rekorden er fra 2005.

Verdens lengste skihopp. Bjørn Einar Romørens skihopp fra Planica i 2005 er fortsatt lengst – med 239 meter.

Flest medaljer i Curling-VM for kvinner. Her rager Dordi Nordby høyest, med 11 medaljer (to gull-, tre sølv- og seks bronsemedaljer).

Flest bukkehopp på ett minutt. Marius Martinsen Benterud klarte å hoppe bukk over Christel Ek Blanck 59 ganger på ett minutt i september 2004.

Lengste druespytt. Anders Rasmussen fra Norge har verdensrekorden for lengste spytting av drue. 8,72 meter spyttet han i Arendal den 4. September i 2004.

Største atlantiske kveite. Thomas Nielsen tok en 190 kilos kveite i Troms den 28. Juli i 2004, og kan smykke seg med en verdensrekord.

Lengste skihopp for kvinner. Anette Sagen har denne rekorden på 127,5 meter, satt i Oslo i mars 2004.

Flest individuelle seire i langdistanseorienterings-VM for menn. Ingen har klart flere enn to, men både Åge Hadler, Egil Johansen, Øyvin Thon, Petter Thoresen og Bjørn Valstad deler rekorden (sammen med svenske Jørgen Mårtensen).

Eldste pingvin i fangenskap. Pingvinen Rocky, som levde i Akvariet i Bergen, ble 29 år og fire måneder gammel.

Største vrakede skip. Det største skipet som noensinne er solgt utelukkende for å vrakes til skrapmetall er Sea Giant, på 555.051 dødvekttonn. Skipet var det nest største som noen gang er bygd, med sine 424 lengde- og 63 breddemeter. Skipet ble kjøpt for 17,6 millioner dollar i 2003 – og ble til skrap.

Lengste serie av virvelvinder. Utenfor Jan Mayen har det blitt dannet en over 300 kilometer lang serie av virvelvinder, den lengste i 2001.

Verdens lengste undersjøiske tunnel. Tunnelen under Bomlafjorden er registrert som verdens lengste undersjøiske veitunnel. Den er 7,931 kilometer lang, og ble ferdigstilt i 2000.

Verdens lengste tunnel. Lærdalstunnelen er verdens lengste veitunnel, med sine 24,5 kilometer. Tunnelen ble åpnet for publikum i 2001.

Største europeiske lysing. Knut Steen fanget den 1. September i 2000 en lysing på 7,08 kilo. Det gir ham en verdensrekord.

Raskeste kryssing av Arktis uten assistanse. Torry Larsen og rune Gjeldnes krysset Det arktiske hav, via Nordpolen, på 109 dager uten noen form for assistanse mellom februar og juni 2000.

Eldste fallskjermhopper (tandem). Verdens eldste fallskjermhopper er Bjarne Mæland, som var 100 år og 21 dager da han hoppet i tandemfallskjerm over Sola flyplass den 8. September i 1999.

Største konsum av frossenmat per innbygger. Norge har denne rekorden. Hver av oss spiser 35,6 kilo frossenmat årlig, viser tall fra 1999. Danmark er nærmest med 32,5 kilo.

Verdens sterkeste slepebåt. Denne er også norsk, og rekorden ble satt den 15. oktober 1999 på Osneset. Normand Progress, som skipet heter, dro 304 tonn.

Største abbor. Johnny Høgli dro opp en 1,5 kilos europeisk abbor på Eidsvoll i 1998. Slikt er verdensrekordmat.

Største hyse. Heike Neblinger fikk en 6,8 kilos hyse på kroken i Saltstraumen den 15. august 1997.

Største godteri. Nidar i Trondheim lagde en 1,6 tonn stor fløtekaramell den 12. august i 1997. En riktig god smørbukk.

Raskeste kryssing av Antarktis alene. Børge Ousland sto for denne bragden. Han var både den første noensinne og er fortsatt den raskeste. De 2690 kilometerne ble tilbakelagt på 64 dager. Han har også rekorden for raskeste tur til Sydpolen uten assistanse utført av enkeltperson. Med en såkalt kite, brukte han bare 34 dager på turen til Sydpolen.

Lengste bro (i betong med bærebjelker). Raftsundet bro i Lofoten er den lengste broen i verden av denne typen, med 298 meter. Broen sto ferdig i 1997.

Skyting, 300 meter standard rifle 3x20. Trond Kjøll satte den rekordhøye poengsummen 589 i Boden i Sverige i 1995. Denne ble tangert i 2002 av sveitsiske Marcel Buerge.

Største samling av ølmerker. Jan Solberg fra Oslo hadde i 1995 utrolige 424.868 forskjellige ølmerker fra hele verden.

Det største objektet flyttet av mennesket. Statoils gassplattform Troll A ble flyttet i 1995, 200 kilometer ut i havet fra Vats i Rogaland. Beistet veier 683.600 tonn og er over 472 meter høyt.

Dypeste veitunnel. Hitratunnelen fra Hitra og inn til fastlandet, er verdens dypeste veitunnel med sine 264 meter under havoverflaten. Tunnelen åpnet i 1994.

Raskeste kryssing av den engelske kanal av en individuell roer. Arne Lindstrøm rodde seg over kanalen på smått utrolige tre timer og 35 minutter i juli 1994.

Raskeste tur til Nordpolen uten assistanse. Børge Ousland besitter også denne verdensrekorden, da han tok turen til Nordpolen fra Severnaya Zemlya i Russland på 52 dager – uten assistanse. Han var også den første som gjorde dette, i 1994.

Første soloekspedisjon til Sydpolen. Erling Kagge tok turen fra Berkner Island til Sydpolen i 1993, og turen tok 50 dager.

Største makrell. Den største registrerte atlantiske makrellen hos Guinness rekordbok er det Jorg Marquard som har fanget. Den var 1,2 kilo stor, og ble tatt i 1992.

Verdens nordligste vingård. L’esprit d’Edvard Munch i Horten er verdens nordligste vingård. Den første vinen herfra ble produsert i 1995.

Skyting, 300 meter liggende rifle. Harald Stenvaag satte i 1990 verdensrekorden i denne øvelsen, med 600 poeng. Den har senere blitt tangert.

Flest individuelle seire i London maraton. Ingrid Kristiansen vant fire London maraton mellom 1984 og 1988. Det plasserer henne nok en gang øverst. Kristiansens løperkollega Grete Waitz har tilsvarende rekord for New York maraton, med ni individuelle seire mellom 1978 og 1988.

Verdens største tørrlasteskip. Dette skipet er også norsk, Berge Stahl har plass til 364.767 tonn last. Det 343 meter lange og 63,5 meter brede skipet ble ferdigstilt i 1986.

Flest søsken født på skuddårsdagen. Både Heidi (1960), Olav (1964) og Leif Martin (1968) Henriksen ble født den 29. februar.

Mest suksessfulle enkeltskihopper i ski-VM. Birger Ruud vant fem VM-titler i skihopping, og er med det VMs mest suksessfulle hopper.

Største laks. 35,89 kilo veide den største atlantiske laksen som noen gang er tatt. Det var Henrik Henriksen som tok denne i Tanaelven, den 1. Januar 1928.

Flest verdensmesterskap i kunstløp på skøyter for kvinner. Sonja Henie vant ti titler mellom 1927 og 1936. Dermed er hun tidenes beste kunstløperske. Hun holder også rekorden for flest ganger å ha vunnet både europamesterskaps-, verdensmesterskaps og olympisk tittel i samme år. Rekorden er senere tangert av Katarina Witt. Henie holder alene rekorden for flest olympiske gullmedaljer i kunstløp, med tre stykker.

Første person som nådde Sydpolen. Roald Amundsen ledet den fem mann store gruppen som den 14. september 1911 kom fram til Sydpolen, etter 53 dagers mars.

Første roere som krysset Atlanteren. George Harbo og Frank Samuelson krysset Atlanteren fra New York i USA til Scilly-øyene i Storbritannia i 1896. De rodde den 5262 kilometer lange turen på 55 dager, noe som også er den raskeste krysningen med robåt.

Tidligste bruk av ski i militære oppdrag. Allerede i 1200 brukte de norske troppene ski, og med det var vi først i verden.

Første robåttur alene over Atlanteren fra Europa til Sør-Amerika. Stein Hoff rodde alene mellom Portugal og Guyana, og kom fram i november 2002 som verdens første.

Flest medaljer i 15 kilometer fellesstart skiskyting i VM. Norge har tatt syv medaljer før inneværende VM siden øvelsen ble introdusert i 1999.

Flest gullmedaljer i Vinterparalympics. Norge har vunnet 118 gullmedaljer i paralympiske vinterleker siden starten i 1976.

Flest VM-medaljer i curling for herrer. Eigil Ramsfjell har ni curlingmedaljer, som han har fått mellom 1978 og 1991.

Verdens nordligste hotell. Radisson SAS Polar Hotel i Longyearbyen på Svalbard er verdens nordligste.

Nordligste firfisle. Den norske firfislen er faktisk verdens nordligste firfisle, som lever også lenger nord enn polarsirkelen.

Flest OL-medaljer i lengdeløp på skøyter. Her deler Ivar Ballangrud og Clas Thunberg fra Finland rekorden, med sju hver.

Mest suksessfulle langrennsløper. Bjørn Dæhlie har rekordmange 17 VM- og OL-titler, etter sine bragder i skisporet. Det gjør han til den mest suksessfulle løperen noensinne. Han har 12 individuelle seire og tok fem på stafett. Dæhlie har også rekorden for flest individuelle OL-medaljer i langrenn, med 12.

Flest VM-titler i lengdeløp på skøyter. Det er Oscar Mathisen som holder denne rekorden. Med fem titler deler han verdensrekorden med Clas Thunberg.

Flest OL-gull i skyting. Bare en mann har vunnet tre individuelle gullmedaljer i skyting i OG LIGNENDE. Det var Gudbrand Gudbrandsen Skattebøe i 1906.

Skyting – skeet 125 mål. Harald Jensen deler denne rekorden med fem andre. 150 poeng (125+25) er den høyeste mulige poengsummen i øvelsen, og foruten Jensen er det Jan Henrik Heinrich, Andrea Benelli, Ennio Falco, Mikola Milchev og Franck Durbesson som har oppnådd rekorden.

Les flere saker fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere