RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jacko dårligere enn sine søsken

Sist oppdatert:
Dersom NHH-professor Kjell Salvanes har regnet riktig, kan det herved slås fast at Michael Jackson i teorien skal være dårligere stilt enn sine eldre søsken.

Da er det ikke lenger tvil: Norsk forskning kan nå avsløre at den eldste i søskenflokken i gjennomsnitt gjør det skarpest i livet - både på skole og i jobb.

For er du yngre enn dine søsken mener forsker og professor ved Norges Handelshøyskole i Bergen, Kjell G. Salvanes, at du etter alt å dømme gjør det dårligere enn dine søsken. Du tar mindre utdanning, får lavere lønn og sjansene for at du jobber deltidsarbeid er større dersom du er yngst.

Som nummer syv i en søskenflokk på ni, bør Michael Jackson dermed ikke være den skarpeste kniven i skuffen, skal vi tro Salvanes. Men hvorvidt det samme kan sies om Michaels yngre søster, Janet Jackson, er høyst usikkert.

Rekkefølgen teller
En tidligere antagelse, om at barn fra større familiene har mindre utdanning, kan dermed vise seg å være misvisende.

- Vår forskning viser at det ikke er familiestørrelsen som er avgjørende, men fødselsrekkefølgen, sier NHH-professor Kjell G. Salvanes til Bergensavisen.

Sammen med to utenlandske forskere går Salvanes gjennom folketellingsdata og registerdata fra foreldre som inkluderer store deler av den norske befolkningen fra 1912 til 1975. Datainnsamlingen viser at de eldste barna gjør det best, mens de påfølgende barna gjør det gradvis dårligere.

Ikke dummere
Salvanes avviser overfor Bergensavisen at søsken nummer tre er dummere enn den førstefødte. Ifølge professoren er det lengden på utdannelsen som varierer og understreker at det er store variasjoner innad i hver familie.

Fødselsvekt kan påvirke
Forskerne utelukker heller ikke at andre faktorer kan være avgjørende, som at eldre søsken må lære opp yngre søsken og blir dermed vant til å formidle kunnskap. Fødselsvekt kan være en annen faktor, ettersom denne har en tendens ti å synke i en søskenflokk.

- En god vekt kan være en peker på hvordan en gjør det videre livet, sier Salvanes og mener en konsekvens av forskningsresultatet kan være tiltak for å prioritere de yngste barna i en familie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere