*Nettavisen* Nyheter.

Jacob Jervell er død

Jacob Jervell døde søndag, melder hans familie. Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB Scanpix)

Teologen, presten og forfatteren Jacob Jervell er død, 88 år gammel.

Det bekrefter hans familie overfor NRK.

Jacob Stephan Jervell ble født 21. mai 1925 i Fauske og vokste opp i Bergen, Stavanger og Hamar. Han var prest og professor i teologi ved Universitetet i Oslo fra 1960 til 1988. Han var prorektor ved Universitetet i Oslo fra 1977 til 1980.

Jacob Jervell har vært omstridt i kirken, men høyt skattet av mange som lærer og forkynner og en markant personlighet i norsk offentlig debatt, ifølge Store Norske Leksikon.

Han skapte blant annet reaksjoner så tidlig som i 1959 gjennom sin utleggelse av fortellingen om den fattige Lasarus og den rike mann i Lukas 16. Jervell hevdet at Lasarus ble frelst fordi han var fattig, noe som førte til en debatt om frelseslæren og som gjorde ham omstridt blant konservative kristne.

Jervell har også gjort seg bemerket utenfor det akademiske miljø, blant annet med klare synspunkter på etikk i næringslivet og helsevesenet.

I 1978 og 1979 takket Jervell nei til forespørselen om å la seg utnevne til biskop i Den norske kirke. Han mottok ridderkorset av St. Olavs Orden i 2000. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag