RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jagland refser Hagen

Sist oppdatert:
Tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland tar et kraftig oppgjør med Carl I. Hagen og hevder at Frp-formannens måte å drive politikk på er en fare for demokratiet.

I et innlegg i Dagbladet onsdag bruker Jagland uvanlig sterk skyts mot Hagen.

"Han har systematisk undergravd personer og partiers legitimitet med svært ufine metoder og dubiøst språk som ingen annen partileder har gjort tidligere. Det siste var angrepet på statsministeren for at han er medskyldig for voldtekt på norske jenter. Vi må huske på at det var Carl I. Hagen som innsatte Bondevik som statsminister. Det er slik han har drevet, først innsatt personer for så å dolke dem i ryggen etterpå ", skriver Jagland i innlegget ifølge NTB.

– Farlig

Jaglands oppgjør med Hagen kommer etter at Frp-formannen nylig gikk ut og sa at det norske politiske landskapet ville blitt mye ryddigere og mer forutsigbart uten sentrumspartiene.

– Carl I. Hagen bruker et språk mot partier og personer som ingen annen partileder har gjort tidligere. Hans uttalelse om at vi ikke trenger sentrumspartiene, og at de bør avskaffes, er det foreløpig farligste og verste utsagnet mannen er kommet med. Jeg vil rope et varsku, sier en opprørt Jagland til Dagbladet.

Han mener tiden er overmoden for å ta et oppgjør med Hagens måte å drive politikk på. I innlegget anklager han blant annet Hagen for å gå i spissen for en fordummende og destruktiv politisk debattform som er en fare for demokratiet.

– Også viktig rolle

Men selv om Jagland sterkt misliker Hagens måte å drive politikk på, innrømmer han at Fremskrittspartiet har fylt en viktig rolle i det norske samfunnet.

"Partiet har sannsynligvis forhindret at den norske fremmedfrykten er blitt voldelig og direkte rasistisk. Holdninger som åpenbart har vært til stede i det norske folk, er blitt kanalisert inn i mer siviliserte former, og de andre partiene har kunnet argumentere mot dem", skriver Jagland i innlegget.

– Ikke udemokratisk

Tirsdag avviste Hagen at han var udemokratisk.

– Jeg svarte på et spørsmål fra en finsk redaktør om hva som kunne skape større stabilitet i norsk politikk, under et møte med utenlandske redaktører mandag. Da er det slik at et "toblokk"-system, med Frp og Høyre på den ene siden, og Ap og SV på den andre siden, ville kunne skape stabilitet. Men dette er en ren observasjon av forholdene i det norske politiske systemet, og ikke mitt ønske, sa Hagen til NTB etter at både Venstre-leder Lars Sponheim og Ap-politiker Asmund Kristoffersen hadde karakterisert Frp-formannens utspill som udemokratisk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere