RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ole Dag Kvamme, TV 2 Nettavisen

Jakten på gul BPAUV

Sist oppdatert:
KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): Været var grått og havet svart for amerikanerne som onsdag søkte etter miniubåten sin rundt Kristiansand.

Bare Ola Tveitdal (57) storkoser seg der han tøffer rundt tyske og amerikanske fartøy som har «okkupert» fjorden under militærøvelsen. De jakter på metallfangst. Han jakter på sjøørreten – kalt blega på Sørlandet.

- He he, nei jeg er ikke redd for å få noen ubåt på kroken. Når ikke de har funnet den, finner neppe jeg den heller. Dessuten tror jeg ikke den biter på flua, humrer Tveitdal i regnet.

Den gule farkosten bærer det velklingende navnet «Battlespace Preparation Autonomous Underwater Vehicle» (BPAUV), veier rundt 2 tonn og er være 3,5 meter lang. Den skal være proppfull av utstyr og veldig, veldig verdifull. Foreløpig er den søkk borte.

Kristiansanderne har ikke bitt på dusøragnet for å lete etter den kostbare miniubåten. Den skal ha vært borte siden torsdag, men først i går kveld ble hemmeligheten kjent. BPAUV-en var vekk! Foruten Tveitdal var det kun marinefartøyer og pressefolk i diverse båter og sjarker som hutret rundt på fjorden.

Amerikanerne var ikke glade for båter som kom i nærheten. TV 2 Nettavisen ble kalt opp til selve moderskipet, katamaranskipet HSV «Swift» da vi kom vel nærme.

- Nå har jeg avverget skudd mot dere to ganger, advarer skipskommandør, kommandør Price Clark, og sier pressen er invitert om bord 10. mai.

Han innrømmer likevel at de satser hardt på å finne miniubåten sin, men at de ikke har idé hvor den kan være.

- Den går på batteri. Vi kjenner ikke rekkevidden på fartøyet, og aner ikke hvor den er. Den kan ligge på bunnen, eller ha forsvunnet langt til havs, eller den kan ligge under overflaten her et sted, sier Clark.

Derfor tråler amerikanske småbåter farvannene, noen inn i Ålefjærfjorden, rundt Bragdøya, Dvergsøya, Vestergabet og Østergabet.

Med en sonar stikkende ned i vannet, og slett ingen delfin, søker den amerikanske marinen etter ubåten sin. De rettet ingen maskingevær når TV 2 Nettavisen nærmer seg. I stedet forklarer marinefolkene at de søker gjennom hundrevis av punkter på kartet i håp om å få kontakt med miniubåten.

- Vi har tatt rundt 50 målinger i dag, men har ikke sett snurten av den. Nå har vi 6 stopp til, så tar vi pause, sier lagføreren om bord til TV 2 Nettavisen.

Hvert sonarstopp tar rundt ett minutt, så går ferden til neste stopp. Slik fortsetter de.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere