RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jakter på antikvitetssmuglere

Sist oppdatert:
Smugling og tyveri av antikviteter er lukrativt i Norge. Nå intensiverer Tollvesenet jakten på antikvitetsmuglerne. Se hva som smugles.

De gamle gjenstandene blir ført ut av Norge uten nødvendige tillatelser.

- Gjenstandene er en del av Norges kulturarv, så vi ser alvorlig på det som skjer, sier underdirektør Signe Melleby i Tollvesenet til TV 2 Nettavisen.

Omfattende omfang
I tett samarbeid med kulturmyndighetene har Tollvesenet den siste tiden intensivert arbeidet med å avsløre antiktvitet-smuglerne. Det å slå ned på denne type smugling, vil også bli prioritert de neste år.

- Vi har lenge hørt at det foregår mye smugling av slike ting, men det er overraskende hvor stort omfanget er, sier Melleby.

Tollvesenet vektlegger at det er store verdier det er snakk om - de norske antikvitetene er nemlig verdt tusenvis av kroner.

- Vi slår også til mot personer som forsøker å smugle antikviteter inn i landet, og samarbeider derfor med andre land slik at landene kan beholde kulturskattene sine, sier Melleby.

Dette har de avslørt
Aksjonen, som startet i fjor, har ført til flere store beslag:

  • I Langesund kom tollerne over kister, trekanner og mugger - gjenstander som er mer enn 100 år gamle. En av kistene er fra 1821, og smuglerforsøket er nå anmeldt til politiet.
  • I Kristiansand beslagla Tollvesenet gjenstander som stammer fra et eldre skipsvrak på Sørlandet. Gjenstandene ble funnet i bilen til noen dykkere, som skal ha hentet opp tingene fra havbunnen. Også dette forholdet er anmeldt.
  • I Hedmark kom tollerne over et parti med antikviteter som var kjøpt i Sverige, og som ble forsøkt smuglet inn til Norge. Gjenstandene ble inndratt, og personene som smuglet har fått en bot på 12.000 kroner.
  • I Hedmark beslagla Tollvesenet en gammel rock, et speil, et skrin, et skap, sakser og en rekke andre antikviteter som ble forsøkt smuglet inn fra Sverige. De som smuglet her fikk en bot på 4500 kroner.

- Vi har også anmeldt en person etter å ha gjenomgått en regnskapskontroll. Anmeldelsen gjelder utførsel av antikvariske møbler, men vi vil ikke si hvor i landet det her er, sier Melleby.

I fjor anmeldte Tollvesenet fem saker til politiet etter ulovlig utførsel av antikviteter.

- Umulig å ta alt
Ser en på statistikken over grenseoverskridende kriminalitet, kommer tyveri av kunst- og kulturgjenstander på tredjeplass på listen over de største kriminelle forholdene i FN-landene.

- Vi har åpne grenser, så det er nesten umulig å føre full kontroll med alt som passerer grensen. Men vi prøver å stoppe det vi makter, sier Melleby.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere