RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jakter på det eldste liv på jorden

Sist oppdatert:
Professor Harald Furnes mener å ha påvist biologisk aktivitet i urgamle bergarter. Undersøkelsene fra 3,5 milliarder år gamle putelava gir nye spor i jakten på det som kan være det eldste liv på jorden.

Forskningen på livets opprinnelse har skutt fart de siste årene, og gitt mye arbeid til forskergrupper ved Institutt for geovitenskap ved UiB, skriver studenavisen På Høyden.

Nå presenterer Harald Furnes funn fra Barberton grønnsteinbeltet i Sør-Afrika som indikerer at organisk liv går 3,5 milliarder år tilbake. Det eldste spor av gamle livsformer som i dag ikke er omdiskutert er ”bare” 2,7 milliarder år.

Det pågår en internasjonal debatt omkring hvorvidt eldre funn av biologisk opprinnelse kan bekreftes.

- Området hvor vi har gjort våre studier har ikke vært særlig påvirket av senere geologiske prosesser og er dermed temmelig uforandret. Vi har brukt flere parametre og mener vi har gode indikasjoner på at funnene våre har biologisk opphav, sier Furnes som begynte feltarbeidet i Sør-Afrika i fjor sommer.

Alle deres undersøkelser peker i samme retning: At det fantes organisk liv i disse bergartene for 3,5 milliarder år siden, kort tid etter at urhavet ble dannet.

Det er i såkalt putelava funnene er gjort.

Glass har den egenskapen å omdanne seg til mineral på kort tid, og glassranden langs lavaputene har blitt til mineralet kloritt. Prøvene fra Barberton grønnsteinbeltet viser at kloritten har vokst over bakterienes små huleganger, noe som underbygger at teorien om at bakteriene slo seg ned på glasset like etter lavaen ble kaldt nok til at de kunne overleve, rundt 100 grader.

- Bergarten er datert til 3,5 milliarder år, så de organiske sporene er etter alt å dømme like gamle, sier Furnes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere