*Nettavisen* Nyheter.

Januar 2018 og 2019: Se kontrasten i snømengde

ETT ÅR SKILLER: Dette er kontrastene mellom januar 2019 (til venstre) og januar 2018. Foto: Trond Lepperød/Paul Kleven (Nettavisen/NTB Scanpix)

For ett år siden hadde brøytebilene sin fulle hyre med å holde snøen borte fra Oslos gater. I år innledes januar med varmegrader og tørre gater.

OSLO (Nettavisen): Januar starter med lite snø mange steder i landet. Et kart over snømengden fra Norges vassdrags- og energidirektoratet viser at den mange steder ligger godt under normalen.

På animasjonen i videoen over kan du se snødybde i januar 2018 sammenlignet med 4. januar 2019.

En oversikt på senorge.no viser et helt annet bilde når det gjelder snødybde enn for ett år siden. Kartet over Snødybde fra NVE viser barmark eller under under 25 centimeter snø de fleste steder og at det er svært få steder hvor snødybden nå ligger over 150 centimeter.

yr.no kan du sjekke registrerte snødybder på målestasjoner rundt om i landet.

Mild desember

Desember var også en langt mildere måned enn det som er normalen. Månedstemperaturen for hele landet lå 2,2 grader over normalen, ifølge Meteorologisk institutt.

I øyeblikket er det varmegradene som dominerer over hele landet. Varmest klokka 7 fredag morgen var Rekdal i Møre og Romsdal med 9,3 varmegrader. For å finne et tosifret antall minusgrader må du opp til Finnmark. Karasjok var kaldest fredag morgen med minus 21,3 grader.

Klikk på bildet for å forstørre.

HUSKER DU? Snøybøyting på Jernbanetorget i Oslo januar 2018. Foto: Paul Kleiven (NTB scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.

2019: Hvor blei det av skiføret? Tørre gater og plussgrader i Oslo på dette bildet tatt på årets første dag. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Slik blir helgeværet

Værutsiktene for de neste dagene viser at temperaturene vil synke, og noen steder er det utsikter til snø, ifølge Meteorologisk institutt. På Vestlandet starter helga med grått og vått vær og høye temperaturer. Her vil temperaturene synke, og på søndag blir det faktisk snø i indre strøk etter hvert. Østafjells blir det litt lavere temperaturer. Lørdag blir grå, men på søndag vil skydekket lette litt. Her er det ingen snøkrystaller i sikte på værkartet.

Klikk på bildet for å forstørre.

På kartet fra NVE kan du se hvor mange prosent under og over normalen snømengden ligger på rundt om i landet. Mørk blå er over 300 av median, rødt er under 10 prosent av median. Foto: (NVE)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.