RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FIKK BESKJED: Jasmin og lillebror hjemme i Lillesand i november i fjor, før rettssaken i Oslo tingrett. Denne uka kom beskjeden om at familien har fått oppholdstillatelse for ett år.
FIKK BESKJED: Jasmin og lillebror hjemme i Lillesand i november i fjor, før rettssaken i Oslo tingrett. Denne uka kom beskjeden om at familien har fått oppholdstillatelse for ett år. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Jasmin (18) og familien får oppholdstillatelse

Sist oppdatert:
- Jeg er fortsatt i sjokk. Dette har vi ventet på i 13 år!

OSLO (Nettavisen): Jasmin Tunc (18) visste ikke hva hun skulle tro da hun fikk høre at hun, moren og søsknene var innvilget midlertidig oppholdstillatelse i Norge. Jasmin har tilbrakt det meste av sin oppvekst på asylmottaket i Lillesand. Nå er hun myndig og går siste året på Møglestu videregående skole. Den yngste broren er født i Norge. Fram til nå har beskjeden fra myndighetene vært at familien må ut av landet.

Torsdag kom beskjeden som kan endre alt.

- Et fritt menneske

- Jeg er fortsatt i sjokk. Dette har vi ventet på i 13 år. Det betyr utrolig mye å få oppholdstillatelse, å få lov til å jobbe og tjene penger. Endelig kan jeg bli et fritt menneske, sier Jasmin på telefon fra Lillesand.

Hun er eldste datter i Tunc-familien i Lillesand. Familien teller mor Cemile og fem barn. Faren er sendt ut av Norge. Jasmin er en av dem som har gitt et ansikt til papirløse barn som vokser opp i en uavklart status i Norge.

Advokatdugnad

Da saken i fjor ble brakt inn for retten, var dette den siste i en rekke saker som Advokatforeningens prosedyregruppe tok opp. Advokatdugnaden sørget for fri sakførsel til utlendinger og asylsøkere som ønsket å prøve lovligheten av Utlendingsnemndas (UNE) vedtak om  lengeværende barns rettsstilling i Norge. I denne gruppen var det ingen som hadde vært lengre i Norge enn Tunc-barna. Advokatforeningen vant fram i en rekke av disse sakene, men Tunc-familien tapte da saken var oppe i Oslo tingrett i fjor.

Overraskende beskjed

Nå har familien overraskende fått beskjed om at de er innvilget oppholdstillatelse i Norge - foreløpig for ett år. Videre er eldstedatter Jasmin (18) og mor Cemile  innvilget arbeidstillatelse.

Fikk beskjed gjennom avslag

Familien hadde torsdag ennå ikke fått bekreftelsen fra Utlendingsnemnda, men fikk vite at det denne uka var fattet et vedtak da Politiets utlendingsenhet (PU) avslo Jasmins søknad om fornyet asylsøkerbevis. I begrunnelse fra PU het det at Jasmin ikke lenger var å anse som asylsøker, siden hun nå hadde opphold. Det ble vist til et vedtak fattet 24. mars, som familien ikke var kjent med.

Da familien selv og støttespillere undersøkte saken, fikk de vite at en bekreftelse fra UNE ville komme senest fredag.

- Jeg kan bekrefte at familien nå er innvilget midlertidig opphold. Ankesaken til lagmannsretten er ennå ikke avklart. Her venter vi på innspill fra Regjeringsadvokaten, sier familiens advokat Joar Heide til Nettavisen.

FÅR ET PUSTEROM: Mor Cemile og de fem barna hjemme i Lillesand. Familien får nå midlertidig opphold.


- Glad på familiens vegne

- Jeg er utrolig glad på familiens vegne, sier Kari Gellein, en av familiens støttespillere. Sammen med Tine Poppe skrev hun boka "Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg" om asylbarna. Her var Jasmin en av dem som fortalte sin historie.

- Jeg har kjent familien siden 2011. Jasmin har hatt flere modige innlegg i debatten om asylbarna. De har ført en lang og hard kamp. Om de nå får opphold, betyr det at de kan starte et liv i Norge, sier Gellein.

Tidligere saker om Jasmin og familien:

Tunc-familien tapte i tingretten

- Håper å få svaret vi har ventet på i tolv år

«Det eneste jeg vil ha, er et trygt hjem»

- Norge har stjålet alle mine drømmer


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere