RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jødisk kritikk av Hamsun-markering

Foto: Pressens Bild (Scanpix)
Sist oppdatert:
Norge bør ikke hylle Knut Hamsun og markere hans 150-årsdag, mener jødiske kritikere.

Tel Aviv (NTB): Norge svekker det internasjonale arbeidet med å fremme kunnskap om holocaust ved å hylle Knut Hamsun og markere 150-årsdagen for hans fødsel, mener jødiske kritikere.

Norge har for tiden formannskapet i ITF, en sammenslutning av 26 land som samarbeider om å fremme kunnskap om folkemordet på europeiske jøder under andre verdenskrig.

Mandag åpner utenriksminister Jonas Gahr Støre ITFs første plenumsmøte under norsk ledelse, men fra jødisk hold kommer det kritikk. Flere har man merket seg at Norge i år markerer Hamsun-året i forbindelse med at det er 150 år siden nobelprisvinneren ble født.

Gerstenfeld har gjentatte ganger tidligere anklaget Norge og nordmenn for antisemittisme, og han er ikke alene med sin kritikk.

- Ingen regjering bør ære nazister, deres medløpere eller deres sympatisører, sier Carole Nuriel i den jødiske lobbyorganisasjonen Anti-Defamation League i USA til Haaretz.

Lederen for den israelske avdelingen av Simon Wiesenthal Center, Ephraim Zuroff, mener markeringen av Hamsun skader ITFs arbeid med å fremme kunnskap om holocaust.

- Det kaster en skygge over sammenslutningens arbeid og gjør det til noe mindre effektivt og mer symbolsk, sier Zuroff.

Haaretz har også snakket med Per Antonsen, som omtales som «en tidligere veteranrådgiver i utenrikspolitiske spørsmål for den norske regjering».

- Hamsun-året er et klart resultat av regjeringens inngrodde uvitenhet og mangel på politisk og moralsk bevissthet, sier han til Haaretz.

Lederen for det mosaiske trossamfunn i Oslo, Anne Sender, mener norske myndigheter har en bevisst holdning til dette.

- Minnemarkeringen kan brukes på en god måte til å lære opp folk som har mindre kunnskap om Hamsuns nazisympatier, sier Sender til Haaretz.

Tidligere Oslo-rabbiner Michael Melchior er enig og kan ikke se at Hamsun-året bidrar til å svekke Norges rolle som leder for ITF, så sant man ikke underslår forfatterens nazifortid.

- Dersom de gjør ham til en helt, må det derimot fordømmes, sier han.

Lederen for Senter mot antisemittisme i Norge, Erez Uriely, har tidligere markert seg som en nær støttespiller av Gerstenfeld, men skiller denne gangen lag med den israelske professoren.

- Vi bør minnes geniet Knut Hamsun, både som en av tidens viktigste forfattere og som en nazitilhenger, sier han til Haaretz.

- Markeringen er en hyllest til Hamsuns rolle innen europeisk litteratur og ingen aksept av hans politiske standpunkter, sier Svenungsen.

- Begivenheten blir også benyttet for å minnes den massive kritikken av Hamsun etter frigjøringen i 1945, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere