RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jeanette fikk møte Hadia Tajik

MØTE PÅ STORTINGET: Norsk-pakistanske Jeanette utfordret Aps nestleder og stortingsrepresentant Hadia Tajik til å svare om tvangsekteskap og kvinners rett til å ta egne valg. Fredag møttes de to på Stortinget.
MØTE PÅ STORTINGET: Norsk-pakistanske Jeanette utfordret Aps nestleder og stortingsrepresentant Hadia Tajik til å svare om tvangsekteskap og kvinners rett til å ta egne valg. Fredag møttes de to på Stortinget. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Ap-nestleder Hadia Tajik ble utfordret av norsk-pakistanske Jeanette til å svare offentlig om sin tro og ekteskap, og holdning til tvangsekteskap. Fredag møttes de to til en privat samtale.

OSLO (Nettavisen): - Jeg er spent og går til dette med et åpent sinn. Da Hadia Tajik inviterte meg til å møte henne, var jeg ikke i tvil om hva jeg skulle svare, sa Jeanette (38) til Nettavisen i forkant av møtet.

I mai startet hun en voldsom debatt da hun skrev et åpent brev til Hadia Tajik, hvor hun ønsket svar på om det er egne regler for henne som får velge sin kjærlighet, en kjærlighet som er strengt forbudt for andre muslimske jenter.

Fredag møtte hun stortingsrepresentant og Ap-nestleder Hadia Tajik på Stortinget for en privat prat. Begge parter var fornøyd etter møtet.

- Det var et godt møte, sier Hadia Tajik til Nettavisen via sin pressetalsmann. Jeanette beskriver møtet som veldig hyggelig og sier hun er fornøyd.

Jeanette fikk møte Hadia Tajik.

LES OGSÅ: Jeanettes åpne brev har gitt en viktig islamdebatt

Vil ta debatten videre

Lørdag kan du møte Jeanette i Det store intervjuet i Nettavisen. Her sier hun blant annet:

- Hele problematikken med tvangsekteskap er vanskelig å snakke om i Norge, for da pirker man borti en annen kultur. Men problematikken forsvinner ikke selv om vi har en krisetelefon, og gutter og jenter kommer seg vekk og bort fra familien.

Jeanette ser på svaret hun fikk fra Tajik, og det at hun ville møte henne, som en mulighet til å ta denne debatten videre.

38-åringen har opplevd tvangsekteskap og voldtekt, og ble både inspirert og provosert over å se Tajik - også hun med norsk-pakistansk bakgrunn - manøvrere seg opp i toppsjiktet av norsk politikk. Provosert fordi hun mente Tajik ikke samtidig tok et oppgjør med det Jeanette oppfatter som en kvinnefiendtlig religion og praksis.

LES OGSÅ: Islam-ekspert: - Noen imamer er på glid når det gjelder blandingsekteskap

Storm på sosiale medier

Jeanettes brev, som også ble gjengitt som gjesteblogg i Nettavisen førte til storm på sosiale medier, og bloggen ble delt titusenvis av ganger på Facebook. Det mest sentrale i debatten er om det i dag er lov for muslimer å gifte seg med ikke-muslimer, og om aksept av arrangerte ekteskap åpner for tvang og press mot unge kvinner.

Synet på debatten var delt, og den ble både sett på som viktig og unødvendig. Nettavisen omtalte Jeanettes brev som viktig, og skrev at det startet en god debatt som nyanserer bildet av islam og muslimer.

VG publiserte en kommentar av Anders Giæver med tittelen «Jeg bare spør, jeg». Dette fikk Nettavisens nyhetsredaktør Erik Stephansen til å skrive bloggen «Når VG latterliggjør de svake», hvor han skriver at det Giæver i realiteten gjorde, var å latterliggjøre og trakassere en kvinne som selv har vært offer for tvangsekteskap.

Tajik ga klart svar

I sitt svar på det åpne brevet fra Jeanette skrev Tajik at hun ikke forsvarer arrangerte ekteskap og sa at grensen går når den eller de som skal gifte seg ikke vil. Hun svarte også om sitt ekteskap med Høyre-politikeren Stefan Heggelund, og skrev at hun er muslim, mens hennes mann ikke er det.

- Andre kan ikke definere min religion for meg. Jeg er født med et hode, og liker å bruke det. Hvis Gud ikke er enig, blir Hun og jeg nødt til å snakke sammen. Lenge, skrev hun.

Ektemannen Stefan Heggelund gikk også ut på Twitter og skrev at han ikke har konvertert. 

LES OGSÅ: - Jeg har ikke konvertert

- Flere lurer på om jeg har konvertert. Det har jeg ikke. Synes forøvrig spørsmålet bør rettes til den som eventuelt har konvertert, ikke ektefelle, skrev Hadia Tajiks ektemann Stefan Heggelund (30).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere