*Nettavisen* Nyheter.

Jebsen sparket fra Orkla

Foto: Scanpix/Berit Roald

Stein Erik Hagen fester grepet om Orkla og sparker konsernsjef Finn Jebsen, som sier han ikke har fått utdypet hvorfor han må gå.

25.01.05 13:26

Styret i Orkla har bedt konsernsjef Finn Jebsen fratre sin stilling som konsernsjef i Orkla.

Det oppgis ingen grunn til avgangen, men bakgrunnen er åpenbart Finn Jebsens håndtering av kjøpet av aksjer i Elkem, som utløste en plikt til å kjøpe aksjer for milliarder i det svenske selskapet Sapa, hvor Elkem er storaksjonær.

For det første var ledelsen lenge ikke klar over at tilbudsplikten ble utløst, og når man først fikk indikasjoner på dette, ventet man med å informere styret og bedriftsforsamlingen.

Styret i Orkla har vært kritisk til dette, men de ansatte mener at dette bare fungerer som et påskudd, og at den egentlige grunnen er motsetninger mellom storaksjonær Stein Erik Hagen og Jebsen.

De ansattes reresentanter i styret stemte mot å gi Jebsen sparken.

- Vi er totalt uenige i avgjørelsen, sier ansatterepresentant Aage Andersen til TV 2 Nettavisen.

Han reagerer også på at styreleder Johan Fredrik Odfjell ikke klarer å konkretisere hva som er grunnen til at Jebsen må gå.

Har ikke fått utdypning
Jebsen sa på en pressekonferanse tirsdag formiddag at han ikke har fått nærmere utdypning av begrunnelsen, og poengterer at han heller ikke har krav på dette.

- Jeg har ikke fått nærmere utdypning, men har ikke krav på det heller, sa Jebsen.

På spørsmål fra journalister sa styreformann Johan Fredrik Odjell derimot at Jebsen hadde fått klare begrunnelser fra styret.

- Han har sine oppfatninger, styret har sine, sa Odfjell.

Jebsen har vært 25 år i Orkla, hvorav de fire siste som konsernsjef. Han assosieres gjerne med kulturen som ble skapt av tidligere konsernsjef Jens P. Heyerdahl, som i sin tur ble tvunget til å gå av etter at nye aksjonærer, som Hagen, kom inn i selskapet.

Orkla-aksjen er opp 3 prosent til 203 kroner en halv time etter at meldingen kom. Dermed ligger den på rekordnivå.

Endret oppfatning
Styreleder Johan Fredrik Odfjell gikk tidligere langt i å tilgi Jebsen for tabben med Elkem-budet, men mye tyder på at dette ikke var klarert med Hagen.

På dagens pressekonferanse sa Odfjell at avgjørelsen om å be Jebsen gå av var noe alle de ansattevalgte styremedlemmene kom frem til hver for seg.

- Jebsen har gjort enkeltfeil som har ført til denne avgjørelsen, sa Odfjell, som ikke ville utdype hva dette dreier seg om.

Han sier at bedriftsforsamlingen kan foreta en egen gjennomgang av hele situasjonen, inkludert hans egen rolle.

- Hvis bedriftsforsamlingen ønsker det, vil jeg fortsatt være styreformann, sa Odfjell.

Gradvis endring
Forsker Harald Espeli ved Handelshøyskolen BI skal torsdag - ironisk nok – holde et fordrag på BI om «Corporate governance i Orkla på 1990-tallet».

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det har vært gradvis endring over flere år nå, sier Espeli til TV 2 Nettavisen.

- Men er dette nådestøtet for Orkla-modellen?

- Det er det alt for tidlig å si, det kommer blant annet helt an på hvem som blir ny sjef i Orkla, sier Espeli.

- Hvordan vil dette endre maktforholdet mellom eiere og administrasjon?

- Det er ikke gitt noen å spå om det foreløpig. Det har skjedd overraskende ting i Orkla de siste årene, og mye kan fortsatt skje, sier Espeli

Avviser kandidatur
Styret har iverksatt en prosess for å finne Finn Jebsens etterfølger. Så vel interne som eksterne kandidater vil bli vurdert, ifølge meldingen.

Dag J. Opedal er konstituert som ny konsernsjef.

Flere aviser har spekulert i om Hagen vil sette inn sin betrodde medarbeider Peter Ruzicka i sjefsstolen i Orkla, men Ruzicka avviser dette tirsdag formiddag.

Han peker på at han er konsernsjef i Jernia og har mange spennende utfordringer og muligheter der. - Jeg kan således avkrefte at jeg er kandidat til stillingen som konsernsjef i Orkla, skriver han i meldingen.

Ikke begrunnelseJebsen selv har sendt en kortfattet melding:

- I min periode som konsernsjef har Orklas aksjonærer hatt 80 prosent høyere avkastning enn gjennomsnittsinvestoren på Oslo Børs. Selskapets resultater har vært gode og i fremgang. Den organisasjon jeg etterlater meg er sterk og dyktig, og konsernet har et solid fundament for videre utvikling, sier Finn Jebsen i en kommentar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag