RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Jeg ble fly forbannet, jeg skulle jo ikke dø»

Siv Anita Hauganes (25) overlevde brannen i Urtegata i Oslo der seks personer døde.
Siv Anita Hauganes (25) overlevde brannen i Urtegata i Oslo der seks personer døde. (Foto/montasje: Scanpix/Oslo brann - og redningsetat)
Sist oppdatert:
Les Siv Anita Hauganes (25) utrolige historie fra dødsbrannen i Urtegata.

(iOslo.no) - Jeg trodde at jeg ikke hadde noen sjanse til å overleve. Jeg ble fly forbanna, jeg skulle jo ikke dø. Det var ikke sånn det skulle ende. Jeg hadde så mange planer, dette stemte ikke med noen ting, sier Siv Anita Haugane til iOslo.no.

Siv Anita beskriver hva hun tenkte da hun lå sammenkrøket i branntrappa. Kreftene var i ferd med å ebbe ut. Hun duppet av. Men så husker hun tunge skritt som gikk i trappen.

- Jeg tenkte «nå kommer det noen». Så ble jeg borte igjen, sier hun.

Alt gikk på automatikk
Det er lørdag morgen den 13. desember 2008. Urtegata 31 står i brann. Siv Anita har nettopp våknet av røyk i leiligheten sin i 4. etasje, skriver fagbladet Brannmannen. Hun finner fram telefonen, ringer 113, går ut av leiligheten og krabber bort mot branntrappen. Hun tenker ikke. Alt går automatisk, som på overlevelsesinstinkt.

Les også: Seks døde i Oslo-brann

Hun ruller ned trappen til 3. etasje, før giften i røyken tar overhånd og hun ikke klarer å lee en muskel.

- Det neste jeg husker er at jeg så rett inn i øynene til brannmannen som sjekket om det var liv i meg. Men jeg klarte ikke røre meg eller snakke, på grunn av all cyaniden i røyken, forteller hun.

Hun husker hun prøvde å si til ambulansefolkene at det var liv i henne.

- Ser dere ikke at jeg er våken?
- Det var den sterke følelsen av å være våken, men samtidig i en drøm. Jeg husker så godt følelsen av å ligge der og ikke klare å si «Hei, det går bra. Ser dere ikke at jeg er våken?», sier hun.

I ambulansen mistet hun bevisstheten igjen. Hun var reddet, men langt fra utenfor fare. Ifølge Brannmannen var CO-nivået i blodet hennes på 43 prosent. Cyanid-mengdene hun hadde fått i seg sprengte skalaen.

Ti dagers behandling
Likevel våknet hun opp dagen etterpå ved full bevissthet og kunne fortelle om nummeret til pårørende. Etter ti dager var behandlingen mirakuløst nok avsluttet. Siv Anita sier trykktanken med 100 prosent oksygen reddet henne.

- Trykktanken har reddet mye av kroppen min, både hjernen og lungene. De første to ukene enten sov eller hostet jeg. Det var veldig slitsomt, men ikke noe mot det å ikke leve. Jeg tenkte ikke på noe annet enn gleden over å leve, sier hun.

Roser brannmannskapene
Siv Anita kan heller ikke få fullrost brannmennene nok for sin innsats.

- De gjorde en kjempeinnsats. De gjorde absolutt alt de kunne, og var helt fantastiske. Jeg møtte dem i januar, og det var utrolig godt å kunne takke dem, selv om jeg ikke vet hvordan man skal takke for livet sitt, sier hun.

Hun bor for tiden på hotell, og Thon-gruppen, som eier bygården på Grønland, jobber for å skaffe henne en ny leilighet. Men det er ikke bare lett å gå videre.

- Jeg har ikke hatt mareritt, men da brannalarmen gikk her for noen uker siden, var det grusomt. Det var råekkelt. Jeg kommer nok til å kjenne det godt hvis det går alarmer i fremtiden også.

Fredag ble det kjent at dødsbrannen skyldes «tilførsel av bar ild»

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere