RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Jeg ble gruppevoldtatt i 16 timer»

Sist oppdatert:
Fem menn tiltalt gjengvoldtekt av kvinne (20) i 16 timer.

(iOslo.no) Det var i januar i år at en kvinne skal ha blitt voldtatt av fem menn i en leilighet på Sinsen i Oslo.

«Jeg var en sexslave»
22. januar skal en 20 år gammel kvinne av somalisk opprinnelse ha ankommet en leilighet på Sinsen med sin kjæreste. I leiligheten skal det ha oppholdt seg flere menn av somalisk opprinnelse. Det ble nytt alkohol og røykt khat. Ifølge kvinnen og politiet skal mennene utover natten, morgenen og formiddagen ha voldtatt kvinnen på det groveste, skriver Dagbladet.

- Jeg vil si i fra hva som skjedde med meg, så gjerningsmennene får svi. Jeg var en sexslave for disse mennene, skal 20-åringen ha fortalt politiet.

Klasseskille
Kvinnen har avgitt detaljert forklaring til politiet om overgepene, og har sammen med vitner gitt omfattende forklaring om klantilhørighet i Somalia.

- Jeg tilhører en «lavtstående» klan i andres øyne, og klanen blir hatet for dette. Voldtektene hadde ikke skjedd hvis jeg hadde vært med i en annen klan, sier 20-åringen ifølge Dagbladet.

Kvinnens bistandsadvokat, Tomm Skaug, bekrefter kvinnens forklaring overfor Dagbladet.

- Hun har hatt det svært vanskelig i ettertid, sier Skaug og legger til:

- Hun har blitt ranet, og både hun og familien har opplevd trusler fra det somaliske miljøet.

Sosialantropolog bistår
Klantilhørighet og påstandene om holdninger til voldtekt har ført til at sosialantropolog Jan M. Haakonsen har blitt involvert i etterforskningen. Haakonsen har skrevet en omfattende utredning i forbindelse med saken.

«Med bakgrunn i den uforholdsmessige store andelen somaliske menn som har vært involvert i voldtektssaker i Oslo, pågikk det på begynnelsen av året (2007) en debatt der enkelte blant annet spurte om dette skyldtes noe i somaliernes kulturelle bakgrunn (...) Som undertegnede har forsøkt å påvise ovenfor, er det imidlertid lite - om noe i det hele tatt - som tilsier at somaliere generelt, eller somaliere i Norge spesielt - bærer på en historisk kulturarv som gjør at de skulle utvikle et mer tolerant syn overfor seksuelle overgrep overfor kvinner, deriblant voldtekt og gruppevoldtekt, enn andre. Dette gjelder også saken som er utgangspunktet for denne utredningen», skriver Haakonsen ifølge Dagbladet.

«Diskriminerende etterforskning»
De tiltalte i saken nekter alle straffeskyld, og påstår at sexen med 20-åringen var frivillig.

Advokat René Ibsen, som forsvarer en 45-åring i saken, mener politets etterforskning har vært diskriminerende.

- Politet la til grunn at dette var kulturelt begrunnet, sier Ibsen til Dagbladet.

- De er fremstilt nærmest som villmenn, og jeg synes politiet fullstendig har manglet objektivitet. De siktede har ikke fått de individuelle vurderinger de har krav på, men har blitt satt i bås som en gruppe.

Kvinnen skal videre ha skiftet forklaring under etterforskningen. Advokat Espen Wangberg mener at etterforskningen har vært ensidig.

- Fornærmede har skiftet forklaring, men likevel legger politiet uten skrupler hennes forklaring til grunn. Gjennom uttalelser politiet har kommet med, har de gjort alt de kan for å svartmale mennene, sier Wangberg.

Det skal ifølge Dagbladet opprinnelig vært siktet åtte personer i saken, men sakene mot tre av dem skal være henlagt.

Les flere nyheter fra iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere