Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg ble mishandlet for Toskas millioner

Denne kvinnen ble torturert og barna hennes drapstruet av maskerte menn, trolig på jakt etter Nokas-millionene. Les hennes dramatiske historie.

(iOslo.no) Den da 32 år gamle kvinnen hadde akkurat kommet hjem siste feriedag 1. august 2005. Hun hadde levert datteren i barnehagen, og merket ikke at leiligheten var brutt opp. Inne ventet tre menn på henne, maskert med finlandshetter og plasthansker.

De tre overfalt 32-åringen og fikk bakbundet henne i en stol i stua. Mellom åtte og ti ganger ble hun sjokket med en elektrosjokkpistol. De maskerte mennene var på jakt etter penger. Nærmere bestemt 2,3 millioner av David Toskas ransutbytte som han hadde ønsket å investere i hasj.

Kvinnens samboer soner nå dom etter Wonderboy-saken, en av Norges aller største narkorettssaker noensinne. Det er trolig tvist om utbyttet fra narkotikasalget som er grunn til at kvinnen ble utsatt for denne behandlingen.

2,3 millioner borte
Ifølge dommen i denne saken fikk hennes ektemann 4,3 millioner kroner fra David Toskas pengemann, mannen som går under navnet «Onkel Skrue», og som er blitt knyttet til tilbakeleveringen av Munch-maleriene.

Disse pengene skulle Toska ifølge dommen fra Borgarting lagmannsrett investere i narkotika, men mannen sendte bare to millioner sørover til Amsterdam.

De resterende 2,3 millionene er fremdeles sporløst borte.

iOslo.no møter kvinnen et sted i Oslo. Hun ønsker ikke å stå fram, men vil fortelle sin historie om angrepet. På mandag begynner rettssaken. iOslo.no understreker at det som fortelles her er kvinnens egen historie, og at skyldspørsmålet for den tiltalte skal behandles under den fire dager lange rettssaken.

- Min mann soner en dom. Han skyldte ikke dem penger, men de trodde han oppbevarte masse penger. De drev også og lette etter penger, for de trodde jeg hadde en bag liggende her et sted. Men det har jeg ikke, og jeg har aldri sett de pengene, sier kvinnen, til iOslo.no.

Flere ganger i løpet av de to og en halv timene mennene holdt henne fanget ringte hovedmannen en annen person med mobiltelefonen. Politiet tror også at de tre mennene jobbet etter instrukser fra en sjef, men hvem denne sjefen er vil ingen spekulere i.

Hele veien ble hun drapstruet. Mennene visste mye om henne, og de visste også at hennes to og et halvt år gamle datter befant seg på en barnehage i nærheten.

- De drapstruet meg. Han (hovedtiltalte, journ. anm.) sa til meg at de hadde en bil utenfor barnehagen, og at det bare var for ham å ta én telefon. Han satte en ladd pistol i nakken min og i tinningen. De visste hvor datteren min gikk i barnehage, og truet med å ta henne også

- Han var iskald
På nyåret ble mannen varetektsfengslet for et annet forhold, og forsvant fra gata. Det setter 34-åringen stor pris på.

- Jeg er glad for at de har tatt ham, og jeg håper de får ham vekk fra samfunnet. Han var iskald, sier hun.

- Når han har satt tre kuler i en revolver, peker på deg og tar av sikringen, vet du at han er iskald. Det er ikke vanlig at de går på kvinner og barn i dette miljøet, og det er få som går så langt som han gjorde.

Hun beskriver en gjerningsmann som var helt blottet for følelser.

- Han satte meg i en henrettelsesposisjon og smilte. Jeg tror han likte det, for han smilte, også da han satte pistolen i tinningen min, forteller hun.

Rømte i panikk
Kvinnen rømte da hovedmannen gikk ut av stua for å ta en telefon. Hans to kamerater satt igjen med våpnene, men kvinnen ba om en røyk, og fikk lov. Oppe hørte hun at naboen var hjemme. Da hun fikk sigaretten i hånda skrek hun så høyt hun kunne, og løp. Hun fikk kastet seg ut av sin egen inngangsdør og inn naboens, med mannen kloss i hælene.

Her gjorde han en stor feil. På vei ut av kvinnens leilighet kastet han fra seg en sigarett, og det er DNA-spor fra denne sigaretten som har knyttet den nå tiltalte mannen til saken.

- Vi har et DNA-bevis fra åstedet som også er et av hovedbevisene mot tiltalte, sier førstestatsadvokat Marit Bakkevig til iOslo.no.

- Og den tiltalte er tidligere straffet og godt kjent av politiet for voldsforbrytelser. Han har en forklaring vi mener ikke er korrekt, sier hun.

Ifølge Bakkevig har ikke politiet jobbet ut fra at ranet har sammenheng med pengene kvinnens samboer skal ha holdt unna i forbindelse med Wonderboy-saken.

Dersom den tiltalte 22-åringen blir dømt, risikerer han opptil 13 og et halvt års fengsel.

Sterke ettervirkninger
Det har gått to og et halvt år siden hendelsen, og siden angrepet har kvinnen slitt med store psykiske ettervirkninger. Ifølge sin bistandsadvokat har hun blitt diagnostisert med posttraumatisk stressyndrom, og hun har vært til psykolog tre dager i uka de siste årene.

- Det er først nå jeg er tilbake i arbeidspraksis, og jeg har måttet flytte fra stedet jeg bodde. Det er frustrerende å bli redusert til et nervevrak. Jeg lengter tilbake til slik det var før, sier hun.

Mandag skal kvinnen se igjen det påtalemyndigheten mener er hovedmannen bak angrepet.

- Jeg ser ikke fram til å se ham igjen. Jeg gruer meg noe forferdelig, sier hun.

22-åringens forsvarer, Thomas Randby har vært utilgjengelig for kommentarer.

Les flere nyheter på iOslo.no

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre