Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg bryr meg ikke om det er asylsøkere eller nordmenn som begår voldtekt, det er like galt uansett

Politiinspektør er blitt kalt rasist etter innvandrerutspill. - Oppmerksomheten har ikke bare vært uproblematisk, sier Thomas Utne Pettersen til Nettavisen.

Torsdag publiserte først Haugesunds Avis, og deretter Nettavisen, en kronikk av politiinspektør i Sør-Vest politidistrikt, Thomas Utne Pettersen.

I kronikken skriver han blant annet at folks fremmedfrykt til flyktninger og asylsøkere er «høyst rasjonell og berettiget». Fredag kveld var innlegget som ble publisert på Nettavisen delt mer enn 22.000 ganger bare på Facebook.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Asylsøker dømt for barnevoldtekt

I kronikken tar deretter Utne Pettersen for seg tall og statistikk han selv har hentet inn fra eget politidistrikt og nasjonale tall.

Politiinspektøren tar også opp at tre norske barn skal ha blitt voldtatt i Haugesund. I det ene tilfellet skal en afghansk asylsøker ha blitt dømt for voldtekten i sommer. I tillegg ble tre syriske asylsøkere siktet for voldtekt av to andre barn i vår.

- Oppmerksomheten har ikke bare vært uproblematisk. En stortingspolitiker har kalt meg useriøs, men det får stå på hans regning. Rasismekortet ser jeg også er blitt dratt opp i debatten, sier Utne Pettersen til Nettavisen.

- Det er vel nettopp slike ting som gjør at folk ikke engasjerer seg i en åpen debatt og sier fra.

Les også: Ap-politiker refser politiinspektørens kronikk

Politiinspektøren mener det var viktig, og riktig, å omtale voldtektssakene i kronikken, og har også fått skryt av innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) for å ta opp temaet fremmedfrykt.

- Når jeg omtaler de voldtektene er det faktisk straffbare forhold som er begått av asylsøkere. Men jeg bryr meg ikke om det er asylsøkere eller nordmenn som begår voldtekt, det er like gale uansett. Men vi trenger ikke flere, sier Utne Pettersen.

- Min påstand er fremdeles at det blir mer kriminalitet, og mer grov kriminalitet, jo flere innvandrere vi får i Norge.

Les også: Sylvi Listhaug skryter av politiinspektør

(artikkelen fortsetter under)


Kritikk fra Ap-politiker

Utne Pettersen forteller at han har fått massiv støtte etter at kronikken ble publisert. I sosiale medier ble den hyllet, og i debattprogrammer har den også vært tema.

Blant kritikerne er leder for Landsforeningen mot Rasisme Mina Adampour og blogger og forfatter Gunnar Roland Tjomlid.

NETTAVISEN MENER: Er innvandrere mer kriminelle enn andre? Det skal SSB ha 230.000 kroner for å svare på

På sin egen blogg mener Tjomlid blant annet at politiinspektøren bruker statistikken feil, og er for upresis i definisjonene av asylsøkere og innvandrere. Bloggeren viser også til at kriminalstatistikken synker, selv om innvandringen har økt.

- Tjomlid sin blogg er god og interessant. Men jeg skriver om tematikken fremmedfrykt og utlendinger. Min definisjon på utlendinger er alle som ikke er norske. Det være seg asylsøkere, uansett hvor de kommer fra, østeuropeere, og svensker for den saks skyld, sier Utne Pettersen.

Stortingspolitiker fra Arbeiderpartiet (Ap) Stein Erik Lauvås har også ytret seg kritisk.

- Jeg reagerer på det han sier om at politikerne i fjor skulle overby hverandre om å ta inn flest flyktninger. Da antar jeg at han refererer til diskusjonen om Norge skulle forplikte seg til en engangsløsning om å ta inn flere kvoteflyktninger. Han påstår, slik jeg leser det, at et slikt vedtak med å ta inn 8.000 gjennom FNs kvoteflyktningsystem vil føre til massiv grov kriminalitet, overgrep og integritetskrenkelser. Da blir det mildt sagt svært uryddig, sa Lauvås til Nettavisen torsdag.

- Det blir et rent bidrag til å skape fremmedfrykten han omtaler. Når han fortsetter med å si at vi ofrer kvinner og barn på asyl- og flyktninginstituttets alter, blir det etter mitt syn useriøst.

Ønsker ikke være talsperson

SSB-direktør Christine Meyer var i hardt vær tidligere i år da hunnektet å gi ut statistikk på sammenhengen mellom kriminalitet og hvor innvandrerne kommer fra.

Politiinspektøren understreker at han uttaler seg som privatperson, men skulle gjerne vært kronikken foruten, selv om han forteller om «nesten hundre» tilbakemeldinger med ros på mail og telefon.

- Jeg har ikke noe ønske om å være talsperson for noe som helst, men jeg kunne ikke sitte stille og se på.

- Hvem mener du burde tatt dette ansvaret, eller hvem andre mener du burde sagt noe?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere.

- Vi skal møte folk med respekt

- Hvordan kan folk i samfunnet stole på at politiet i Haugesund, og andre steder, stole på at dere møter alle med samme respekt?

- Vi skal møte alle med samme respekt, ellers gjør vi ikke jobben vår. Vi har etter min mening ett av verdens beste politikorps.

- Men det er en del ting i samfunnet som peker i feil retning. Jeg har trukket frem noen enkelteksempler fra «lille» Haugesund, og jeg har forståelse for at folk kan være skeptisk, men jeg mener de ikke skal bli betegnet som kalde og kyniske, sier Utne Pettersen.

Bakgrunnen for politiinspektørens utspill var en artikkel i Haugesunds Avis 22. juli i år, hvor en filosof undret seg over norske borgeres fremmedfrykt. Der skal han ha karakterisert det norske samfunnet som mer kaldt og kynisk enn tidligere, og filosofen undret seg over bakgrunnen for dette, skriver han i kronikken sin.

Kommentarer til denne saken