Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er ingen Josef K.

Men «prossessen» mot Gerd-Liv Valla er det sterkeste hun har opplevd.

- Det har vært umulig å skrive en bok om dette uten at noen reagerer, sa Valla under Tabloid på TV 2 onsdag kveld.

- Det sterkeste jeg har opplevd
At hun offentliggjør innhold fra fortrolige samtaler hun har hatt med flere andre involverte, mener hun har vært nødvendig for å forsvare seg.

- Det har lekket så mye fra Fougnerutvalgets rapport når det gjelder meg, til og med psykiaterrapporten, sa Valla.

TV 2 Sumo: Se Tabloid her

- Ingen Josef K.
- Du har kalt boken din Prosessen. Hvilke likheter er det mellom deg og Josef K.?

- Nei, jeg er nok ingen Josef K.-figur. Men dette uttrykket «en kafkaprosess» er innarbeidet i det norske språk, og viser i dette tilfellet til at jeg opplevde å bli virvlet inn i en situasjon jeg til tider ikke forsto mekanismene i, sier Valla til Nettavisen på vei ut av TV 2s lokaler.

Hun beskriver Fougnerutvalgets utarbeidelse av psykiaterrapporten hennes som «det sterkeste jeg har opplevd».

- Jeg spekulerer på hva slags helsepersonellovgivning vi har når man kan gå helt på tvers av rettspsykiatrisk praksis så lenge man opptrer som konsulenter. Behandlingen jeg fikk var direkte uforsvarlig: ingen metodisk framgangsmåte, og jeg ble ikke forklart at en psykiatrisk diagnosestilling var under arbeid, sier Valla til Nettavisen.

Utenfor ventet en gruppe Valla-fans som ønsket den tidligere LO-lederens navnetrekk i omslaget på nyinnkjøpte Prosessen-bøker

Ville vise absurditeten i situasjon
Valla ble konfrontert med mye av kritikken som er kommet etter at boken ble lansert, blant annet om det var nødvendig å skrive om at Ingunn Yssen ved et tilfelle var overstadig beruset.

- Jeg har skrevet detaljer om Ingunn Yssen jeg gjerne skulle sluppet. Jeg skrev det for å vise at Fougner og Yssen selv tok opp slike spørsmål. Jeg ville vise det absurde i situasjonen, svarte Valla.

Den tidligere LO-lederen vedgår at Yssen-saken har forandret henne:

- Jeg har blitt litt mer spørrende til hvem jeg kan stole på. Og jeg synes det er veldig ålreit med folk som sier det de mener, sier Valla til Nettavisen.

Valla har fått flengende kritikk for flere påstander i boken. Advokat Berit Reiss-Andersen er sjokkert over at Gerd-Liv Valla nevner hennes navn i forbindelse med en drapstrussel.

Valla antyder også i boken at Fougner-utvalget gjorde en sak ut av Ingunn Yssens forhold til alkohol. Tøys, svarer Nils Erik Lie som satt i utvalget.

Reklame

Husker du disse to idiotene?