Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg fisket 1500 «monstertorsk»

Fiskeren som oppdaget den deformerte torsken i Storfjord er ikke i tvil om hva som har skjedd.

Fiskeridirektoratet frigjorde tirsdag bilder av den deformerte torsken.

Nettavisen har nå vært i kontakt med fiskeren som har fisket mest monstertorsk.

Den pensjonerte yrkesfiskeren Wilhelm Egil Larsen (64) sier til Nettavisen at det var under en fisketur i begynnelsen av september at han og kona fikk 1500 deformert torsk i garnet.

De enorme mengdene gjorde at Larsen og kona fikk store problemer med garnet. I tillegg hadde de ikke spesielt lyst på torsken de fikk.

- Det var slike mengder at vi rømte fra stedet. Alt sammen var i en stor ball, sier Larsen. I de to månedene som har gått siden storfangsten har han fått en og annen deformert torsk når han har fisket andre steder i Storfjord, men ikke slike mengder som han fikk den dagen. Etter at han fortalte andre fiskere om fangsten har to andre fiskebåter tatt opp ytterligere noen tusen fisk.

- Det er tatt opp 5000 fisk til sammen, sier han.

Satte garn ved torskemerden
Fiskeridirektoratet frigjorde tirsdag bilder av den deformerte torsken. Med hjelp av DNA-analyser håper direktoratet å få konstatert hvor fisken kommer fra.

Selv er ikke Larsen i tvil. Han satte garnet rett ved den ene merden til Lofitorsk sitt anlegg i Storfjord. Selskapet er det eneste som driver oppdrett av torsk i området. De andre anleggene har laks i merdene som for øvrig ligger flere mil lenger ute i fjorden.

- Jeg har vært fisker i så mange år at jeg vet godt hvordan merdefisk ser ut. Selskapet som eier merdene har jo nektet på at fisk har rømt, og jeg har ikke noe juridisk bevis for det, men vi vet jo hvor fisken kommer fra, sier Larsen.

Benekter
- Når jeg sier det ikke er vår fisk som har rømt, så er det fordi vi har markedets beste fisk. Vi har ikke deformert torsk, sier administrerende direktør Dag Hansen i Lofitorsk til Nettavisen.

- Vi har ingenting å skjule, sier Larsen og inviterer nå media til besøk ved anlegget lørdag.

- Vi er også de eneste i bransjen som bruker doble merder. Går det hull på den indre nota så ser vi fisken i en gang mellom den indre og ytre nota. Hver tredje uke har vi dykkerinspeksjon i alle merdene, så det er rett og slett umulig at det har rømt fisk fra våre merder, sier Hansen til Nettavisen.

Mistet 150.000 yngel
Selv har Hansen i Lofitorsk tre teorier på hvordan den deformerte fisken har havnet i fjorden.

Den første teorien setter han i forbindelse med en orkan i 2006 som raserte et stålanlegg selskapet hadde på steder der fisker Larsen fikk deformert torsk i garnet.

- Vi mistet da 150.000 200 grams yngel. Det kan være denne fisken som ennå vandrer i fjorden, sier han.

Den andre teorien er at dette rett og slett er villfisk, og den tredje teorien er at det er rømt oppdrettsfisk som har vandret fra anlegg i Balsfjord.

- Dette er teorier vi har. Det er iallfall ikke rømt fisk fra vårt anlegg, sier Hansen.

- Imot oss
Hansen tviler også på at fiskerne i Storfjord har hentet opp 5000 fisk.

- Jeg kan ikke forholde meg til de tallene. Jeg tror det er svada, sier han.

- Det er noen få fiskere som har vært ute etter å ta oss i alle år. De har vært imot torskeoppdrettet vårt fra starten, sier han.

Fisker Larsen frykter at villfisken i Storfjord skal forsvinne hvis det blir mer oppdrett.

- Det vi frykter er at det skal komme flere merder i fjorden, og da blir det ikke noe mer villfisk igjen i fjorden, sier Larsen.

Han opplever at Fiskeridirektoratet har tatt skikkelig grep i saken, men han tviler på at de vil finne håndfaste DNA-bevis for hvor fisken kommer fra.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken