I forrige uke ble det kjent at mangeårig tv-kokk i NRK, Ingrid Espelid Hovig (93), skal tvangsflyttes fra det privatdrevne Frognerhjemmet i Oslo, fordi sykehjemmet skal legges ned.

Årsaken er at bygningen ikke tilfredstiller kravene om eget bad og toalett på hvert rom.

Dette forstår Hovigs nærmeste pårørende, Lars Røtterud, lite av.

- Til tross for at det ikke er eget bad, så føler de pårørende at deres nærmeste blir tatt godt vare på og har et trygt sted å være, sier Røtterud til Nettavisen.

Les også: Raser mot at Ingrid Espelid Hovig (93) kastes ut av sykehjemmet

- Føler seg verdsatt

Røtterud forstår derfor ikke hvorfor Espelid Hovig må flytte. For der har hun det godt.

- Hun er fornøyd og føler seg trygg på Frognerhjemmet, og får den pleien hun trenger, sier han.

Selv har hele Norges matmor sluttet å uttale seg, og Røtterud understreker at han ikke er hennes talsperson, men uttaler seg som hennes pårørende.

Etter å ha vært kollega med Espelid Hovig i 30 år, han som forlegger og hun som forfatter, beskriver han henne som en «god venn og valgte mor».

- Hun er en gammel dame, har levd et langt liv og har vært utrolig sprek. Men da hun ble 91, ble hun 91, forteller Røtterud.

Les også: Olav Thon ber politikerne snu om Ingrid Espelid Hovig

Han mener det er helt andre ting enn bad som er viktig for beboerne på Frognerhjemmet.

- Det dette står om, slik jeg tenker, er at gir vi de eldre et trygt sted med omsorg, så har vi løst de mest basale problemene. Sover folk godt om natta og føler seg verdsatt, så spiller det ingen rolle om man må rulle litt nedover gangen for å gå på toalettet, sier han, og legger samtidig til:

- Jeg er jo ikke motstander av at man bygger bad og toalett på alle rom til de eldre, det handler ikke om det, men at det kommer i riktig rekkefølge.

Selv besøker han Espelid Hovig flere ganger i uken, og karakteriserer det som brutalt at hun og de andre eldre på sykehjemmet må tvangsflyttes.

- Jeg er jo opptatt av henne fordi hun er min nærmeste, men jeg synes saken handler generelt om hvordan man behandler eldre mennesker på en institusjon, sier Røtterud.

Les også: Stang om tvangsflytting av eldre - Dette er sårbare mennesker, ikke pakker

- Ikke smart å gjemme seg bak

Det er Frogner menighet som driver Frognerhjemmet. På grunn av kravet om bad på alle rom, har de ikke søkt om videre drift. Dermed er det kroken på døra for sykehjemmet og de om lag 50 beboerne fra nyttår.

Les også: Kapasiteten på alders- og sykehjem er gått ned trass i mange nye plasser

Røtterud mener Oslo-byrådet nå bør våkne opp, og komme på banen.

- Beboerne må søke om plass andre steder, så jeg etterlyser en plan. Jeg synes det hadde vært smart å lage en plan for pasientene før man bestemmer å stenge noe. Men her begynner man i feil ende, for det er ganske voldsomt for en gammelt menneske å flytte - og det gjelder selvfølgelig veldig mange, og ikke bare Ingrid, sier Røtterud.

Han reagerer også på at dagens eldrebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), legger skylda for nedleggelsen på det forrige borgerlige byrådet.

- Det kan man jo alltid gjøre. Utfordringen er jo bare at når man har makt, eller sitter i denne posisjonen, så må man jo bare handle deretter. Det er helt uvesentlig for den enkelte hvem som bestemte hva og når. Jeg synes ikke det er smart å gjemme seg bak det, sier Røtterud, og påpeker:

- Jeg er sikker på at byråden har mulighet til å gå i en dialog og løse dette på en annen måte, men det er selvfølgelig lettere å ikke gjøre noe.

Les også: Ingrid Espelid Hovig kastes ut av sykehjemmet

- Konsekvensen av Frps politikk

Byrådsavdelingen for eldre og sosiale tjenester i Oslo, opplyser at Tellevik Dahl allerede har uttalt seg om saken og ikke ønsker å utdype dette mer, på spørsmål om hun vil kommentere Røtteruds kritikk.

- Denne situasjonen burde Ingrid Espelid Hovig aldri stått i. Her er jeg helt enig og på lag med de pårørende. Det vi ser nå er konsekvensen av Aina Stenersen (bystyrepolitiker i Oslo, red. anm.) og Frps politikk gjennom 18 år. De har drevet massiv konkurranseutsetting av tjenester til de mest sårbare, sa Tellevik Dahl til Nettavisen i forrige uke.

Hun la ikke skjul på at hun også var skuffet over sykehjemmet.

- Vi har samarbeidet godt med Frognerhjemmet gjennom mange år, men jeg er skuffet over at Frogner menighet ikke har lagt til rette for mer langvarig drift, gjennom å oppgradere sitt eget bygg i tråd med det som er statlige og kommunal krav, sa Tellevik Dahl, og understreket at alle partier i bystyret, også Frp, har vært enige om at alle rom skal ha bad.

Les mer her: - Denne situasjonen burde Espelid Hovig aldri stått i