«Jeg har lyst til å drepe alle, fra liten til stor, mann. Gå inn i en eller annen barnehage, mann»

Tirsdag startet rettsaken mot den terrortiltalte norsk-somaliske skiensmannen (30) (bildet), og to norsk-albanske brødre på 25 og 28 år fra Bærum.

Tirsdag startet rettsaken mot den terrortiltalte norsk-somaliske skiensmannen (30) (bildet), og to norsk-albanske brødre på 25 og 28 år fra Bærum. Foto: Tom Erik Holland (Telemarksavisa)

Politiet fremskyndet pågripelsen da de plukket opp denne uttalelsen fra en av de terrortiltalte.

25.02.15 10:42

Tirsdag startet rettsaken mot en norsk-somalisk skiensmann (30) og to norsk-albanske brødre på 25 og 28 år fra Bærum, som er tiltalt for deltagelse eller støtte til en terrororganisasjon.

Førstestatsadvokat Jan Glent startet den fem uker lange rettsaken med sitt innledningsforedrag hvor han gjennom hendelsesforløpet i saken, slik påtalemyndigheten ser det.

Blant hovedpunktene er en uttalelse fra en av de terrortiltalte om å gå inn i en barnehage og drepe alle, liten som stor.

Uttalelsen kom under kjøretur i en av bilene som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) avlyttet. En av de tiltalte erklærte på norsk at han hatet de vantro.

– Han sa «jeg har lyst til å drepe alle, mann. Fra liten til stor, mann. Gå inn i en eller annen barnehage, mann». Samtalen ble tatt meget alvorlig av politiet, sa førstestatsadvokat Jan Glent da han holdt aktoratets innledningsforedrag i Oslo tingrett tirsdag.

De tre terrortiltalte mennene erklærte seg ikke skyldige da saken startet tirsdag morgen.

Ønsket rask pågripelse

Det dukket imidlertid ikke opp andre holdepunkter i den hemmelige etterforskningen for at det ville komme noe angrep på en barnehage. Men uttalelsen gjorde det maktpåliggende for politiet å avslutte etterforskningen og gå til pågripelse så raskt som mulig. Samtalen har ennå ikke vært ført som bevis i retten, og Glent vil derfor ikke ut med hvem av de tiltalte som uttalte «trusselen».

– Det var ingen andre opplysninger som støttet at man planla noe slikt. Det var nok en mer generell uttalelse, sa Glent i en pause i forhandlingene.

Det ble besluttet å starte hemmelig etterforskning mot de to hovedtiltalte – en 30 år gammel norsksomalier fra Skien og en 28 år gammel norskalbaner fra Bærum – da de reiste hjem fra Syria vinteren 2014.

Ulovlige våpen

De to er tiltalt for å ha kjempet med våpen for IS flere steder i Syria i 2013. 28-åringen skal også ha forsøkt å sende utstyr til sin nå avdøde bror, Egzon Avdyli, som var i Syria. Broren ble imidlertid drept før pakken ble sendt. Det ble dermed med forsøket.

28-åringens tre år yngre bror er også tiltalt for å ha forsøkt å sende utstyr til Syria, samt for besittelse av ulovlige våpen.

Da de tre møttes igjen i sal 207 tirsdag var det et tilsynelatende hjertelig gjensyn. De håndhilste og klemte hverandre, smilende og småpratende.

De to hovedtiltalte hevder de var i Syia for å drive humanitært arbeid, ikke for å krige.

Sovende terrorcelle

Ett av scenarioene PST så for seg var at de tiltalte i saken skulle utgjøre en sovende terrorcelle i Norge, skriver Telemarksavisa.

- Det ble gjennomført hemmelig ransaking av skiensmannen da han landet å Gardermoen, hvor man man 3500 euro, det som så ut som et testamente, militærklær og syrisk valuta.

- Avlyttingen av de to hovedtiltalte avslører at de har god kunnskap til ISIL i Syria, og de snakket i koder seg i mellom, sa Glent i innledningsforedraget.

LES OGSÅ:I dag må han svare for terroranklagene

En norsk-somalisk familiefar (30) fra Skien (bildet), og to norsk-albanske brødre på 25 og 28 år fra Bærum er tiltalt for deltagelse eller støtte til en terrororganisasjon.

Avbildet med Vasquez

Etter at skiensmannen kom hjem til Norge skal han ha chattet med Bastian Vasquez på internett.

Blant annet skal skiensmannen ha kranglet med Vasquez om at han stakk fra Syria. Selv hevdet han i samtalen at han hadde tillatelse til å dra mot en lovnad om å komme tilbake.

Under innledningen viste Glent også et bilde tatt i Syria i 2013. Bildet viser skiensmannen posere sammen med en av de andre medtiltalte, Bastian Vasquez, og en fjerde nordmann som senere har blitt drept.

Skiensmannen blir tydelig begeistret når han ser bilde av seg selv bevæpnet med en AK47 på storskjerm i rettsalen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.