Tirsdag morgen ble det kjent at Sylvi Listhaug går av som justisminister.

Mandag kveld ble Listhaug-saken heftig debattert i Dagsnytt atten.

Etter å ha diskutert flere aspekt av saken, ønsket programleder Fredrik Solvang å ta tak i «debatten som hele råket egentlig bunner i, den om innvandring og islam».

Dagsnytt atten inviterte derfor fire menn til debatt: Rune Berglun Steen, leder av Antirasistisk senter, Eivind Trædal, MDGs representant i helse og sosialkomiteen i Oslo bystyre, Hans Rustad, redaktør av Document.no, og Helge Lurås, redaktør i Resett.

- Er her på falske premisser

Trædal uttrykte tidlig misnøye ved at Rustad og Lurås var invitert til debatt, og mente programleder Solvang ikke utfordret redaktørene i tilstrekkelig grad på deres posisjon i den offentlige debatten.

MDG-politikeren fortalte også at han ikke visste at Lurås skulle stille i debatten før like før sending.

- Så du er her på falske premisser? spurte programleder Solvang.

- På en måte, svarte Trædal, og fikk deretter tilbud fra Solvang om å forlate studio, noe han takket nei til.

LES OGSÅ: Listhaug: - Har omgjort norsk politikk til en barnehage

OG: Listhaug: - Alternativet med Støre ville vært en katastrofe for Norge

- Velter seg i ekstrem retorikk

Trædal utdypte videre hvorfor han mener det er problematisk at Lurås og Rustad ble invitert til Dagsnytt atten.

- Man vet at både Helge Lurås og Hans Rustad velter seg i ekstrem retorikk, fyrer opp basen og skaper rasistiske kampanjer mot minoriteter og debattanter og så renvasker dere dem og tar dem inn i studio, og later som dette er helt normale deltakere i samfunnsdebatten, sa Trædal.

LES OGSÅ: Sylvi Listhaugs avgang redder KrF fra skjebnevalg

Dette førte til en heftig debatt mellom debattantene, hvor programleder Solvang gjentatte ganger ba om at debattantene skulle holde seg til saken og svare på spørsmålet rundt hva som ligger til grunn for Listhaug-bråket.

- Det som ligger til grunn er at venstresiden taper og at de benytter det moralske kortet for å vinne, svarte Document-redaktør Hans Rustad.

- Jeg lot meg hisse opp

Etter debatten skrev Trædal et Facebook-innlegg hvor han informerte om at han i utgangspunktet ble spurt om å stille i debatt mot Hans Rustad og Rune Berglund Steen, og at han oppdaget via Twitter at Lurås også skulle i debatten.

I ettertid har han sett at han også fikk denne beskjeden på tekstmelding fra NRK cirka 20 minutter tidligere.

«Det er skuffende at NRK gang på gang inviterer inn de mest ekstreme stemmene i norsk alternativ-høyre, og la dem framstå som rolige, sindige og normal debattanter. Det er også litt irriterende at de tydeligvis tror at jeg og Antirasistisk senter (ved Rune) er en slags "motpol" til Resett. Det er vi ikke. Det finnes ingen tilsvarende aktører på venstre side eller blant andre progressive stemmer som kan sammenlignes med disse to,» skriver Trædal på Facebook.

Videre skriver Trædal at han er skuffet over at Rustad og Lurås «blir behanda som nøytrale «eksperter». Uten at noen får vite hva slags hatefulle aktører de er i norsk offentlighet».

MDG-politikeren avslutter med å innrømme at han ikke er stolt av opptreden sin i Dagsnytt atten.

«Det blei en ekstremt useriøs debatt. Jeg lot meg hisse opp, jeg var ufin, jeg avbrøyt og mista besinnelsen. Men jeg står for det. Jeg er møkk lei av en offentlighet som er livredde for å kalle en spade for en spade, som lar ekstremistene skyve dagsorden lenger og lenger til høyre fordi vi gang på gang tilgir dem for å skyve grensene, og fortsetter å behandle dem som legitime deltagere i debatten.»

Solvang svarer på Twitter

Debatten rundt Dagsnytt atten-sendingen har fortsatt på Twitter tirsdag morgen, hvor Trædal skriver at han har «vært urettferdig mot Fredrik Solvang og co.»:

«Det var visst min egen skyld at jeg hadde gått glipp av at Helge Lurås var invitert før minutter på. Det sto i en melding jeg fikk 30 min før klokka var seks.»

Solvang svarer at det ikke var noen som fikk lengre varsel enn Trædal, men at han likevel valgte å «gi inntrykk av en helt useriøs redaksjon på direkten».

«Det ville endret absolutt hele poenget ditt når jeg da hadde parert med at alle de andre rundt bordet fikk nøyaktig like kort varsel om det endelige panelet. Du begynte med en avsporing som førte til at jeg for første gang ba noen forlate om de ikke likte premissene,» skriver Solvang.

- Dagsnytt atten omgjort til Jerry Springer

Sosiolog og samfunssdebattant Kjetil Rolness har kommentert debatten på sin Facebook-side, som han omtalte som en «skoledebatt mellom voksne».

«Debatten ble avsluttet i en slags felles, utmattet lettelse. Deltakerne ristet på hodet og smilte over det de nettopp hadde vært med på. Noe som beviser at Norge fortsatt er gjenkjennelig. Det _er_ ikke borgerkrig. Det er bare skoledebatt mellom voksne.»

Blogger Mahmoud Farahmand skriver på sin Facebook-side at mandag var «dagen da Dagsnytt atten ble omgjort til Jerry Srpinger».

«Dagen da Dagsnytt atten lignet et debattprogram i Midtøsten, uten like stor underholdningsverdi bare nedslående å se på. Takk til «regjeringspartiet» i Oslo og deres flotte representant. Men fra spøk til alvor, det er altså der vi står i Norge i dag. Steile fronter, fiendebilder og autoritære krefter ikledd liberale gevanter.»

SE opptaket med MDG-politiker Eivind Trædal: