RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens: - Vil ta kutt hjemme

(Berit Almendingen)
Sist oppdatert:
Jens Stoltenberg sier at regjeringen vil ta betydelige miljøkutt hjemme.

DRAMMEN (Nettavisen): - I Soria Moria står det at vi skal ta betydelige kutt hjemme, sier statsministeren og Ap-lederen.

Stoltenberg forsøker nå å slå tilbake mot kritikken som er kommet etter at han ikke vil ta totredjedeler av klimakuttene i Norge.

Han vil imidlertid fortsatt ikke tallfeste hvor mye av klimakuttene som skal tas i Norge, og hvor mye som skal tas i utlandet.

I regjeringen foregår det nå en intens tautrekking om hvordan Norge skal nå målene om klimakutt. SV og Sp vil ta totredjedeler av kuttene i Norge, mens Ap ikke ønsker å forplikte seg til enn viss mengde.

- Fortsatt juni
Stoltenberg vil heller ikke si når regjeringen er ferdig med forhandlingene.

- Vi har sagt juni, da, og det er fortsatt juni, sier han.

Det har vært spekulert om hvorvidt klimameldingen vil bli utsatt til høsten dersom ikke Stoltenberg viker i klimaspørsmålet.

Mener Erna dilter etter
Statsministeren refset også Høyre, Venstre og KrF for å herme etter regjeringens klimamål.

- Opposisjonen har behov for å framstå som offensiv i klimapolitikken, men de presentere aldri så sterke mål og ambisiøse mål på sine landsmøter som regjeringen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

- Jeg tror opposisjonen synes det er litt vanskelig at regjeringen til de grader presenterer miljømål som de aldri har vært i nærheten av, sier han.

- Billigere hjemme
Statsministeren går også helt imot Frps ønske om å ta 100 prosent av klimakuttene i utlandet.

- Mange utslippskutt er billigere i Norge enn i andre land. Det vil gjøre det unødvendig kostbart å insistere på at alt skal tas ute, slik Frp har gjort. Dessuten vil mange kutt i Norge gi en ekstra miljøgevinst, som for eksempel kollektivutbygging. Det vil gi renere luft og mindre støy, sier han.

- Hvilke klimakutt er det som blir billigere i Norge enn i utlandet?

- Det må industrien svare på. Men jeg er helt sikker på at de finner kutt som er billigere i Norge enn i utlandet. Selv om de ikke bryr seg om klima, så bryr de seg om penger, sier Stoltenberg til Nettavisen.

Han tror ikke industrien vil kjøpe kvoter i EU for 300 kroner hvis de kan finne tiltak i Norge som koster 100 kroner per tonn CO2-reduksjon.

- Det kan være enøktiltak, isoleringstiltak, og å redusere metangasser på avfallsdeponiene, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere