Jens avviste Lofoten-debatt

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Er «Full City»-havariet et argument mot oljevirksomhet i nord? Regjeringstoppene er uenige.

04.08.09 21:37

SV-leder Kristin Halvorsen bruker oljesølet i Telemark som argument mot oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen, men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke koble de to sakene.

Les også: - Regjeringen er på etterskudd
Les også: Krever stans i all ærfugljakt
Les også: Oljesøl farlig for SVs valgkamp

Avviser kobling
– Jeg kommer ikke til å debattere oljeboring i Lofoten nå. Vi skal ha den kunnskapen vi har bedt om, vi skal gjennomføre store forskningsprogrammer, og så skal vi ta stilling til det, svarte Stoltenberg da han under besøket i Langesund tirsdag ble spurt av TV 2 om hvordan han stiller seg til argumentasjonen fra regjeringskollega Kristin Halvorsen.

– Bare forbokstaven
Det var mandag at SV-lederen dro fram «Full City»-havariet som argument for vern av Lofoten og Vesterålen. Hun sa de to sakene er «meget beslektet».

– Det er ille nok det vi ser fra sørlandskysten, men det blir bare forbokstaven sammenlignet med ødeleggelsene hvis det blir en ulykke i Lofoten og Vesterålen. Å åpne disse områdene for oljevirksomhet er å gamble med utrolig sårbar natur. SV har kjempet fram et forbud mot utvinning, men saken er ikke endelig avgjort. En stemme til SV er en stemme til varig vern, sa Halvorsen mandag ifølge ANB-NTB.

Anbudsrunde for slepebåt
Men under besøket i Langesund tirsdag var Stoltenberg nøye med å understreke at «Full City»-havariet ikke handler om oljevirksomhet, men skipsfart.

Han var mest opptatt av å snakke om slepebåtkapasiteten på Sørlandet, styrking av oljevernberedskapen og innsatsen for å påskynde et forbud mot tungolje som drivstoff i skip som går langs kysten av Norge.

Se pressemelding fra Fiskeri- og kystdepartementet her

– Vi vil ta initiativ til at innføringen av forbudet mot tungolje skjer raskere enn 2015, sa Stoltenberg.

Tre statsråder i Krogshavn
Statsministeren fikk sammen med fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) se noen av områdene som er rammet av oljesølet fra havaristen. I Krogshavn i Langesund fikk de på nært hold se oljen som nå ligger tykk i det populære friområdet.

– Situasjonen er veldig trist både for fastboende, hytteeiere, og ikke minst for dyreliv og natur i områdene som er berørt av oljesølet. Alle krefter settes inn i det viktige arbeidet med å få oljen opp av sjøen og vekk fra land, for å begrense skadene på de sårbare miljøressursene i området, sier fiskeri- og kystministeren ifølge en pressemelding.

- Beredskap som ikke virker
Rasmus Hanson i WWF Norge kaller havariet og forurensningen i Langesund en vekker for oljevernberedskapen.

- Dette viser at oljevernberedskapen vår får problemer under vanlig dårlig vær. Vi har en oljevernberedskap som ikke virker, sier Hanson til TV 2. Han sier at oljevirksomhet i nord vil komme på toppen av den risikoen vanlig skipsfart representerer og være en faktor som øker risikoen for oljesøl i sårbare områder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.