RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens flytter på statsråder

Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
Sist oppdatert:
Fredag får Norge en ny energiminister fra Senterpartiet. I tillegg bytter flere Ap-statsråder plass i regjeringen.

Dette får Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) opplyst fra sentrale regjeringskilder. Det er bare Åslaug Haga som forlater regjeringen. Ingen andre blir skiftet ut, men statsminister Jens Stoltenberg foretar rokeringer internt mellom Ap-statsrådene. Også blant Senterpartiets folk kan det skje innbyrdes bytting, mens SV-statsrådene blir sittende i de samme departementene som nå.

LES OGSÅ:Krisemøte i Senterpartiet
KOMMENTAR:Høyt blodtrykk, lav troverdighet.

Det synes imidlertid klart at partiene beholder sine fagdepartementer. Statsministeren og partilederne vil ikke rokke ved den maktfordelingen som ble avtalt under forhandlingene på Soria Moria etter valget i 2005.

Ny helseminister?
Mye tyder på at dagens arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen kan bli ny helseminister, mens Sylvia Brustad får et annet departement. Hun kan ta over Hanssens superdepartement, men også få en lettere rolle i et annet departement.

Det er utålmodighet i regjeringen over at omstillingene i sykehussektoren går for tregt. Nå trengs det større fart på dette arbeidet for å unngå at helse blir en tapssak i valget neste år, blir det hevdet overfor ANB.

Dersom den nye olje- og energiministeren hentes blant dagens Sp-statsråder kan det også bli rokeringer her.

Navarsete kommer
Det knytter seg stor spenning til hvordan Senterpartiet nå vil organisere ledelsen i partiet og kommandolinjene i regjeringen. Som følge av at Åslaug Haga har trukket seg som partileder, har parlamentarisk leder Lars Peder Brekk rykket opp som fungerende Sp-leder. Samferdselsminister Liv Signe Navarsete er valgt som andre nestleder og rykker nå opp som første nestleder.

Navarsete er storfavoritt til å bli ny Sp-leder på landsmøtet i mars. Det snakkes nå åpent om muligheten for å arrangere et ekstraordinært landsmøte til høsten for bare å velge ny leder. Etter det ANB forstår, er det mer nærliggende å framskynde det ordinære landsmøtet til januar, slik at både ny ledelse og nytt partiprogram kan vedtas samtidig som planlagt.

Det ligger i kortene at Liv Signe Navarsete allerede nå får en framskutt posisjon som Senterpartiets representant i regjeringens såkalte underutvalg. Her skal hun sitte sammen med de andre partilederne – statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn flotte premier hver dag

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere