RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SANG TAN (AP)

Jens har løst arbeidsfloken

Sist oppdatert:
Den nye IA-avtalen presenteres onsdag ettermiddag.

Regjeringen og partene i arbeidslivet ble onsdag enige om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtale).

Her kan du følge pressenkonferansen live (ekstern lenke).

– Vi er enige om å øke innsatsen for å nå målene om å forebygge sykefravær og hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet. Jeg er svært glad for at vi gjennom godt trepartssamarbeid har fått til dette. Det betyr at vi kan få ned sykefraværet og øke inkluderingen, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sier at avtalen bygger på kjente virkemidler.

– Det er nå arbeidet med å få ned sykefraværet virkelig begynner. Avtalen bygger på det vi vet virker; tett oppfølging av den sykmeldte fra lege, NAV og arbeidsgiver, samt økt tilrettelegging for nærvær. Dette skal det nå arbeides systematisk med, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

KS: - Fornøyd
Kommunenes Sentralforbund (KS) er fornøyd med at partene er enige om en ny IA-avtale, og at graderte sykemeldinger blir gjeldende praksis i størst mulig grad.

- Partene har påtatt seg store forpliktelser, noe som er nødvendig for å få ned sykefraværet. God ledelse, raskere tilbake til jobb og god oppfølging fra NAV er viktig, sier administrerende direktør i KS, Sigrun Vågeng.

- Det er viktig å komme raskt inn med tiltak for å følge opp den syke, sier Vågeng.

For arbeidsgiver betyr graderte sykemeldinger et stort ansvar for å tilrettelegge slik at sykemeldte kan være mest mulig i jobb.

HSH: - Stor seier
Hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge (HSH) har fått gjennomslag for en fast kontaktperson på NAVs arbeidslivssenter i den nye IA-avtalen.

- For oss er det en stor seier at alle IA-bedrifter uavhengig av størrelse nå får en egen kontaktperson i NAV, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i HSH.

LO:- Godt utgangspunkt
- Vi har fått en forsterket IA-avtale med klare forpliktelser for alle parter og med et sterkt fokus på forebygging. Nå er det opp til partene å følge opp, sier LO-leder Roar Flåthen.

Han understreker at LO alltid har framholdt at et godt arbeidsmiljø på den enkelte arbeidsplass er det beste virkemiddelet mot sykefravær og utstøting.

- Straff i form av kutt i sykelønn vil ikke vil gjøre folk friskere, men ramme de som fra før har det vanskelig ekstra hardt.

Borte hver 13. dag
Fra 3. kvartal i 2008 til 3. kvartal i 2009 økte det samlede sykefraværet med 11 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) - noe som bekymrer Stoltenberg.

- Når sykefraværet har økt med 11 prosent fra 3. kvartal i 2008 til 3. kvartal i 2009, så er det alvorlig. Men det betyr ikke at norske arbeidstakere plutselig har fått 11 prosent dårligere arbeidsmoral, sa Stoltenberg på NHOs årskonferanse i januar.

- Å redusere sykefraværet handler ikke om å svekke sykelønnsordningen eller å angripe arbeidstakeres moral, presiserte han da.

Avtalen presenteres på en pressekonferanse klokken 15.

Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere