Jens på regjeringsjakt

LILLESTRØM (TV 2 Nettavisen): For første gang sier nå Ap-leder Jens Stoltenberg at han ønsker å danne en flertallsregjering.

18.03.04 19:32

18 måneder før neste stortingsvalg har Ap startet sin valgkamp. Jens Stoltenberg gjør det helt klart at partiet vil satse alt på at landet skal få en ny regjering.

Det innebærer at partiet som har en lang «eneveldig» historie bak seg nå har innsett at de må samarbeide med andre partier hvis de skal komme i regjering igjen.

- Det er drøftinger mellom partiene etter valget som vil avklare hva slags regjering det er politisk grunnlag for. Vårt mål for disse drøftingene er å etablere en flertallsregjering, sa Stoltenberg da han talte til partiets landsstyre i dag.

Strekker ut begge hendene
Dette er nye toner fra Stoltenberg. Tidligere har Ap-lederen vært veldig varsom med å si at han ønsker å sitte i regjering med andre partier. I stedet har han sagt at han vil foretrekke den samme regjeringsmodellen som i Sverige. Der har sosialdemokratene dannet regjering med parlamentarisk støtte fra Vänsterpartiet og Miljöpartiet.

Flere alternativer
Samtidig minnet Stoltenberg landsstyret om at det vil være valgresultatet og forhandlingene etter valget som avgjør hva slags politikk og regjering landet får.

Dersom en flertallsregjering med sentrum-venstrepartiene ikke er mulig, vil Ap være beredt til å danne enten en mindretallsregjering eller en koalisjonsregjering bestående av partier med flertall i Stortinget.

Han mente for også at en eventuell EU-søknad på et eller annet tidspunkt etter valget ikke burde blokkere for samarbeid om helt andre saker som sysselsetting og pensjonsreform.

Sparket mot Bondevik
Stoltenberg kom også med et spark mot høyresiden i norsk politikk.

- De har ikke en gang som ambisjon å lage et flertallsstyre. Deres mål er fortsatt mindretallsstyre, med støtte fra Fremskrittspartiet, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.