RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens setter kvinnerekord

Sist oppdatert:
Jens Stoltenberg ligger an til å sette verdensrekord i antallet kvinnelige statsråder i sin regjering.

For første gang i historien kan det ut til å bli flere kvinner enn menn i en regjering. Slik det ser ut nå kan Stoltenbergs kabal ende med at det blir 11 kvinner og åtte menn i den nye regjeringen.

Med SV-leder Kristin Halvorsen som Norges første kvinnelige finansminister på toppen av dette, skriver Stoltenberg seg inn i historien.

Etter at Gro Harlem Brundtland stilte opp med 40 prosent kvinner på Slottsbakken i 1986, har det vært tradisjon med 11 menn og 8 kvinner i de norske regjeringene. Nå kan Stoltenberg snu dette på hodet.

- Det er en reell mulighet den kommende statsministeren har. Det hadde vært historisk nytt med et flertall av kvinnelige statsråder. Da hadde den rødgrønne regjeringen skrevet kvinnehistorie. Det hadde vært helt fantastisk, sier Aps kvinnepolitiske talskvinne, Karita Bekkemellem Orheim, til TV 2 Nettavisen.

TA DEBATTEN:

For mange kvinner? Si din mening i Veggavisen!

Forpliktende Ap-vedtak
Ap vedtok på sitt siste landsmøte en kvinneandel på 50 prosent i alle partiets organer. Dette må gjelde også for Stoltenbergs nye regjering, mener Bekkemellem Orheim.

- Selvfølgelig. Når vi har gjort et så sterkt landsmøtevedtak, så forplikter det. Vi må følge opp vedtaket med 50 prosent kvinner i regjeringen. Tiden for det er overmoden. Det finnes mange dyktige kvinner å ta av, sier hun.

- Betyr det at halvparten av Aps ti statsråder bør være kvinner?

- Ja, hvis det blir ti statsråder bør vi ha fem damer.

NB! TV 2 overfører presentasjonen av regjeringsplattformen direkte fra kl 15.55.Ekstrasendingen kan du også se på web-tv her.

Tre SV-kvinner
Også i SV er det selvsagt at kvinnene skal være like sterkt representert som menn. Men fem statsrådsposter kan ikke deles i to like deler. Hvis SV-leder Kristin Halvorsen tar med seg tre kvinner og to menn fra partiet inn i regjering, blir summen av Ap og SVs statsråder åtte kvinner og sju menn.

Mye taler for at Sp-leder Åslaug Haga vil forsterke et slikt kvinneflertall, ved å ta med seg tre kvinner og en mann inn i den rødgrønne regjeringen. Summen av dette blir dermed 11 kvinner og 8 menn ved Kongens bord.

Bekkemellem Orheim har ingenting i mot en slik «skjev» kjønnsfordeling, selv om Ap har et landsmøtevedtak på lik fordeling av verv mellom kvinner og menn.

- 11 kvinner og 8 menn er et luksusproblem, smiler hun.

Sterke kandidater
Ap, som har kritisert næringslivet for å stenge kvinnene ute fra styrerommene, kan ikke ha noen problemer med å finne nok kvinnelige kandidater i egne rekker, mener Bekkemellem Orheim.

- Det er nok kvinner å ta av.

Bekkemellem Orheim blir av flere kilder TV 2 Nettavisen har snakket med regnet med blant de sterkeste statsrådskandidatene blant Aps kvinner.

- Det vil jeg ikke kommentere, sier hun.

Fra Aps stortingsgruppe er også Sylvia Brustad og Anniken Huitfeld lansert som mulige statsråder.

Sentralstyremedlem og tidligere Bergens-ordfører Anne-Grete Strøm-Erichsen og Finnmarks fylkesordfører Helga Pedersen er andre hete navn, sistnevnte som fiskeriminister.

Sp-trio
Senterpartiet stilte med tre kvinnelige forhandlere på Soria Moria, og er ikke redd for å sette tre Sp-kvinner og en mann inn i regjeringen.

I tillegg til partileder Åslaug Haga og Marit Arnstad peker kilder i partiet på nestleder Liv-Signe Navarsete som kommende statsråd.

SV jubler over at Kristin Halvorsen blir den første kvinnelige finansministeren. Miljøpolitiker Heidi Sørensen og Helen Bjørnøy i Kirkens Bymisjon er andre sterke kvinner som kan få en telefon fra Jens Stoltenberg.

Fikk gjennomslag
SV har fått sine ønsker oppfylt når det gjelder statsrådspostene. Etter det TV 2 erfarer får SV i tillegg til finansdepartementet bestyre utdanningsdepartementet, miljøverndepartementet, bistandsdepartementet og det som blir igjen av barne- og familiedepartementet etter at barnehagene flyttes over i departementet for utdanning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere