*Nettavisen* Nyheter.

Jens slår på stortromma

Nye millioner til skolemusikk neste år

02.10.08 08:23

Regjeringen blar opp ti millioner kroner til landets skolekorps på neste års statsbudsjett.

– Vi er kjempeglade over økningen på 2,5 millioner kroner. Dette kommer landets skolekorps til gode, sier president Per Uddu i Norges Musikkorps Forbund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han forteller at det er 1.200 skolekorps i Norge, og 340 av disse korpsene har i år fått glede av instrumentfondet.

Dyre instrumenter
– Pengene fra tilskuddsordningen har spesielt hjulpet skolekorpsene til å kjøpe inn dyre instrumenter som pauker, oboer og andre spesialinstrumenter. Nå økes summen slik at enda flere korps blir tilgodesett med økonomisk støtte, sier Uddu. Han forteller at skolekorpsene fikk tilskudd på mellom 10.000 og 50.000 kroner i år.

Støtteordningen ble etablert med 2,5 millioner kroner i 2006 og er gradvis økt opp til ti millioner.

Er foran skjemaet
Kulturminister Trond Giske forteller at de rødgrønne nå har innfridd løftet som ble gitt, fem år før tiden.

– Dersom denne regjeringen får fortsette etter valget i 2009 vil det bli minst 40 millioner skolekorpspenger i neste stortingsperiode, sier Giske, som for øvrig selv har spilt klarinett i skolekorps.

– Skolekorpsbevegelsen er en fantastisk kulturinstitusjon. Jeg er glad for at vi kan styrke den frivillige kulturinnsatsen gjennom den økte støtten fra staten.

Gode instrumenter
Giske mener det er viktig for korpsene å ha gode instrumenter å spille på.

– Det er spesielt nybegynnerne som trenger gode instrumenter. Dette vil gi kunne gi den rette inspirasjonen, sier Giske.

Per Uddu sier det har vært vekst i antall korpsmedlemmer siden årtusenskiftet. Samlet er det 1.700 korps her i landet, og forbundet organiserer 70.000 medlemmer.

– Norge er skolekorpsnasjon nummer en i verden. Korpsene har store årlige utgifter, og det er instrumenter som utgjør den største utgiftsposten. Hvert skolekorps har instrumenter for rundt en million kroner.

Alle får sitt
Ministeren hevder at regjeringen gjennomfører det såkalte Kulturløftet, som innebærer at en prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur innen 2014.

– Dette er tidenes satsing på kultur. Siden regjeringsskiftet har kulturbudsjettet økte med over en milliard kroner. Og så vil det komme en betydelig økning også i 2009, sier Giske.

Han vil ikke røpe detaljer, men lover at alle delene av kulturlivet vil få sin del av budsjettøkningene. Kulturløftet vil komme institusjoner og tiltak over hele landet til gode, forsikrer ministeren.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag