Jens stormer fram

Foto: (Scanpix)

Ap går mest fram mens Frp går mest tilbake på TV 2 Nettavisens meningsmåling for august. – Veldig gledelig, jubler Ap-leder Jens Stoltenberg.

20.08.03 12:22

På spørsmål på hva velgerne ville ha stemt hvis det var kommunevalg nå, svarer 28,7 prosent av de spurte at de ville ha stemt Ap. Det er en framgang på 2,6 prosentpoeng fra TV 2 Nettavisens måling i juni.

Også på den første kommunevalgmålingen som TV 2 Nettavisen hadde i juni i forbindelse med høstens valgkamp, gikk Ap fram. Da hadde partiet en framgang på 1,8 prosentpoeng i forhold til oppslutningen ved stortingsvalget for to år siden.

- Veldig gledelig
Stoltenberg fikk de gode Ap-tallene før valgkampåpningen for Oslo Ap og folkemøtet i Bergen tirsdag.

Foto: Berit Almendingen

- Tallene er en veldig hyggelig inspirasjon. Jeg tror velgerne ser at Ap vil jobbe for en god skole med mer undervisning, trygg eldreomsorg og arbeid for alle, sa han før han langet ut mot Høyre og Frp:

- Jeg tror også at folk reagerer på at høyresiden vil privatisere selv de mest grunnleggende verdier og at Høyre vil holde pengegaver hemmelig. Samtidig er der viktig å huske på at det er mange forskjellige meningsmålinger nå, sa han i et lite vellykket forsøk på å virke nøktern.

I stortingsvalgmålingen svarer 27,8 prosent at de ville ha stemt Ap, det er en framgang på 3,4 prosentpoeng siden juni.

Frp tilbake
Mens Ap går fram, går Frp nesten tilsvarende tilbake i både kommunevalgsmålingen og stortingsvalgsmålingen som er gjort av Research International for TV 2 Nettavisen. I kommunevalgmålingen går Frp 2,7 prosentpoeng tilbake, og ender på 14,8 prosent. Men nestleder Siv Jensen sier at hun tar tallene med stor ro.

- Meningsmålingene går i alle retninger disse dagene før valget. Frp begynner å finne formtoppen, og det er valget som teller, sier hun.

Hadde det vært stortingsvalg nå, ville 20,5 prosent av de spurte stemt Frp. Det er en tilbakegang på 3,6 prosentpoeng siden juni.

KrF og Sp stabile
Både KrF og Sp får den samme oppslutningen nå som ved kommunevalgmålingen i juni. KrF har en oppslutning på 7,6 prosent, mens 6 prosent av de spurte sier at de ville stemt Sp hvis det var kommunevalg nå.

Høyre går tilbake 1,7 prosentpoeng til 20,0 prosent, SV fram 0,9 til 13,8 prosent, Venstre fram 1,1 til 4,4 prosent og RV går ned 1,1 prosentpoeng til 0,4 prosent på kommunevalgmålingen.

- Utskjelling straffes
Statsviter Frode Berglund ved institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo sier at det er vanskelig å tolke hvordan partiene vil gjøre det på selve valgdagen ut fra meningsmålinger noen uker før valget.

- Det er imidlertid ofte mulig å tolke meningsmålinger i lys av ferske politiske utspill. Det kan hende at Carl I. Hagens raljering den siste tiden over Kjell Magne Bondevik og Jens Stoltenberg har virket negativt for Frp, sier Berglund til TV 2 Nettavisen.

Rammet av sexanmeldelse
Med 7,6 prosent på kommunevalgsmålingene ligger KrF langt under opplutningen ved forrige stortingsvalg i 2001. Da fikk partiet 12,4 prosent.

- Det er nærliggende å tro at Medhaug-saken har hatt betydning for velgeroppslutningen om KrF. Det kan hende at Ap tar den delen av KrF-velgerne som kunne tenkt seg å stemme KrF hvis ikke Medhaug-saken hadde dukket opp, sier Berglund.

Meningsmålingen ble utført fra 6. til 11. august.

Tallene ved kommunevalgsmålingen:

Ap: 28,7 prosent (+2,6)

H: 20,0 prosent (-1,7)

Sp: 6,0 prosent ( - )

KrF: 7,6 prosent ( - )

SV: 13,8 prosent (+0,9 )

Frp: 14,8 prosent (-2,7)

V: 4,4 prosent (+1,1)

RV: 0,4 prosent (-1,1)

Andre: 4,3 prosent (+0,8)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.