*Nettavisen* Nyheter.

Jens tviler på budsjettsamarbeid

Foto: (Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen)

Ap-leder Jens Stoltenberg har svært liten tro på at det blir noe budsjettsamarbeid mellom Arbeiderpartiet og regjeringen i høst.

Ap-lederen finner det usannsynlig at regjeringspartiene for andre år på rad kan fravike Sem-erklæringen så mye at Aps krav blir innfridd. Derfor tror han det er mer sannsynlig i år enn i fjor at regjeringspartiene og Fremskrittspartiet finner sammen.

– Regjeringen har varslet at den vil bruke store summer på skattelettelser, noe vi klarte å avverge gjennom forliket i fjor. Regjeringspartiene vil få et troverdighetsproblem dersom de for andre år på rad parkerer Sem-erklæringen. Derfor regner jeg med at de blir enige med Frp. Det blir nok en del bråk og spetakkel, men noen krise tror jeg ikke på, sier Stoltenberg.

Færre bitre ord
Han synes å ha registrert en mer forsonende tone mellom regjeringspartiene og Frp den siste tiden, til forskjell fra de bitre kommentarene som falt etter at budsjettforhandlingene brøt sammen i fjor høst.

Strategien for valget er kort fortalt at Arbeiderpartiet vil invitere til regjeringsforhandlinger med SV, KrF og Sp dersom valgresultatet skaper en flertallskonstellasjon. Målet er en flertallsregjering, og forhandlingene etter valget vil vise om det er mulig å få dette til, og hvilke partier som kan godta grunnlaget.

– Hvis ikke dette går, er vi innstilt på å danne en mindretallsregjering. Begge disse alternativene er bedre enn dagens regjering som systematisk svekker fellesskapsløsningene, og som belønner dem som har mest fra før, sier Ap-lederen.

(Arkivbilde) (©NTB)

Diskuter norsk politikk her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.