RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens varsler krafttak

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Sist oppdatert:
- I Norge er vi for strøm, men mot kraftlinjer. Det går ikke i lengden, sa Jens på Huk.

HUKODDEN (Nettavisen): - En vanskelig sak, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da han fikk spørsmål om de omstridte kraftlinjene gjennom Hardanger og den kritiske kraftsituasjonen i Bergen-området på regjeringens halvårlige pressekonferanse fredag.

Statsministeren møtte pressen på solfylte Hukodden.

- Må få orden på kraftforsyningen
Stoltenberg fikk konkret spørsmål om når regjeringen har tenkt å ta en beslutning. Han svarte at de har de utredningene de trenger, men sa ingenting om når de vil konkludere. Derimot understreket han gjentatte ganger at kraftsituasjonen for Bergen og omegn er alvorlig.

- Det var mange timer i fjor vinter hvor man kunne få en utkobling av store deler av strømforsyningen i bergensområdet. Ingen kan leve med at vi ikke har orden på kraftforsyningen. Det må vi gjøre noe med, og derfor må vi ta en beslutning, sa Stoltenberg.

- Synes ikke kraftledninger er pene
Han sa at utredningene både om miljøforhold og kraftforhold er gode nok.

- Det er en vanskelig sak, faglig og politisk. Det er to viktige hensyn. Vi ønsker minst mulig inngrep i norsk natur. Uhyggelig få synes at kraftledninger er pene, jeg synes ikke. I Norge er vi for strøm, men mot kraftlinjer. Det går ikke i lengden.

Videre var statsministeren klar på at flere kraftlinjer blir det.

- Det kommer til å være behov for flere kraftledninger. Utfordringen i Bergen er blant annet at vi har elektrifisert Troll, derfor trenger vi flere ledninger til bergensområdet.

Han sa det hefter mye usikkerhet til om avbøtende tiltak som reservekraftverk og utkobling gjør det mulig å utsette avgjørelsen.

Vil lære av Mexicogolfen
Stoltenberg fikk også spørsmål om erfaringene fra oljekatastrofen i Mexicogolfen vil påvirke avgjørelsen om boring etter olje og gass i de sårbare områdene utenfor Lofoten og i Barentshavet.

- All kunnskap og erfaring som kan ha betydning er relevant, men det gjenstår å se hvor mye som har relevans for norsk sokkel, sa Stoltenberg og poengterte at regjeringen vil være «kunnskapsbaserte, skrittvise og forsiktige» i sin tilnærming til oljeaktivitet i sårbare områder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere