RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jensen ut mot Vedum: - Som å høre en pyroman klage på brannvesenet


AVGIFTSSTRID: Frp-leder og finansminister Siv Jensen mener Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum har null troverdighet når han kritiserer henne for å ha økt avgiftene. 
AVGIFTSSTRID: Frp-leder og finansminister Siv Jensen mener Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum har null troverdighet når han kritiserer henne for å ha økt avgiftene.  Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Finansminister Siv Jensen (Frp) fnyser av påstandene om at hun er blitt en avgiftsminister.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum går fredag til angrep på finansminister Siv Jensens avgiftspolitikk.

- Siv Jensen er jo blitt en avgiftsminister, og avgiftene har ikke vært høyere under noen annen finansminister, sier Vedum til Nettavisen.

Sp-lederen mener avgiftsøkningene er et paradoks, med tanke på at en av Fremskrittspartiets hovedsaker, nettopp er å redusere avgiftene.

Men finansministeren slår nå hardt tilbake mot kritikken. 

- Det er rett og slett utrolig å høre Vedums kritikk, og det blir som å høre en pyroman klage på brannvesenet, sier Jensen til Nettavisen. 

Les mer: Vedum: - Siv Jensen er blitt en avgiftsminister

- Sp har null troverdighet

Jensen mener Vedum tar feil når han påstår at regjeringen har økt avgiftene mer enn noen gang. 

- Sp har null troverdighet i disse spørsmålene. Med Frp har samlede skatter og avgifter gått ned over 25 milliarder. Med Sp ville skatter og avgifter tvert imot blitt skjerpet med flere milliarder, sier hun.

Hun viser til at Vedum i Stortinget har kjempet mot flere av Frps skatte- og avgiftskutt.

- I Stortinget har Vedum kjempet mot Frp skattelettelser, fjerning av arveavgiften, båtmotoravgiften og alle regjeringens kutt i års- og engangsavgift på bil. Det ville gjort det dyrere å være bilist og hverdagen vanskelige for folk flest, sier Jensen.

Vedum påpeker imidlertid at Jensen selv har bekreftet at avgiftene har økt med over 6,6 milliarder kroner mens hun har styrt landets økonomi. 

Og at dette særlig går utover de med lavest inntekt. 

- Miljørelaterte avgifter 

Vedum trekker fram en rekke avgifter som er blitt økt av regjeringen, som el-avgiften, sukkeravgiften og avgiftsøkningen for ikke-alkoholholdige drikkevarer med 42,3 prosent, og siste nå med avviklingen av særfordeler på CO₂-utslipp og vekt i engangsavgiften fra 1. januar, som vil gjøre  enkelte drosjebiler flere hundre tusen kroner dyrere å kjøpe.

- Det er først og fremst miljørelaterte avgifter som er økt. Det er ikke en stor overraskelse at enkelte avgifter øker når flertallet i Stortinget ønsker et grønt skifte, forklarer Jensen, som slår fast at hun er fornøyd med regjeringens avgiftspolitikk. 

- Jeg er fornøyd med å få gjennomslag for viktige skatte- og avgiftslettelser som Sp og resten av venstresiden har kjempet mot i alle år. Blant annet har en vanlig familie fått over 11.000 kroner i skattelette og bilavgiftene er senket med over 1,9 milliarder kroner slik at det koster 2000 kroner mindre å året å være bilist enn da enn da Sp styrte, sier hun.

- Tror ikke folk forstår

Statsråden trekker også fram eiendomsskatten, som Senterpartiet er for.

- Jeg vil utfordre Vedum på hvorfor han mener det er rettferdig at familier skal betale skyhøy eiendomsskatt på hjemmet sitt. Vi kutter nå i den usosiale eiendomsskatten, men det er Sp sterkt imot. Sps kamp for mer eiendomsskatt tror jeg ikke folk flest forstår noe av, sier Jensen.

Hva synes du om avgiftene i Norge? Si sin mening i kommentarfeltet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere