RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jenta (9) sov da politiet aksjonerte

Foto: TV 2
Sist oppdatert:
Nå er hun sendt til sykehus for full undersøkelse etter oppholdet hos 92-åringen.

MYSEN/OSLO (Nettavisen): Da politiet aksjonerte mot 92-åringens leilighet i Mysen sentrum tidlig tirsdag morgen, fant de den savnede jenta sovende.

- Hun har nok sovet en del i natt, og hun lå å sov da vi kom inn, bekrefter lensmann Henning Tollefsrud overfor Nettavisen.

Jenta er nå sendt til Ullevål universitetssykehus, fordi politiet ikke helt vet hva som har skjedd med henne mens hun har vært hos den eldre mannen.

- Hun er sendt til Ullevål sykehus fordi de er eksperter på undersøkelser av slike ting. Vi holder alle muligheter åpne, og gjør undersøkelsene for å være på den sikre siden. Når dette har skjedd så kan vi ikke se bort fra noen ting, sier Tollefsrud.

Jenta skal ha vært rolig, og tilsynelatende lite preget da hun ble funnet av politiet like før klokken 07 tirsdag morgen. Hun skal ikke ha hatt noen synlige fysiske skader.

92-åringen lokket jenta
Lensmannen forteller at jenta ble meldt savnet da hun mandag ikke kom hjem fra skolen. Han opplyser også at den 92 år gamle mannen skal ha lokket den ni år gamle jenta til seg.

- Hun ble lokket med enkle ting, ting som hun skulle få. Det var nok svært enkelt, sier Tollefsrud.

Men at den eldre mannen kjente til jenta fra før av, det tror han ikke.

- Jeg tror ikke han kjente henne fra før av. Han var nok mer ute etter å få kontakt med en jente, sa lensmannen på en pressekonferanse i kommunestyresalen på Mysen tirsdag ved 12-tiden.

Siktet for frihetsberøvelse

92-åringen er nå siktet for frihetsberøvelse, men politiet utelukker ikke at siktelsen kan bli utvidet. Mannen er ingen kjenning av politiet.

- Han er foreløpig siktet for frihetsberøvelse. Mannen er ennå ikke formelt avhørt. Han har vært til psykiatrisk vurdering og skal til medisinsk undersøkelse, sa lensmannen på pressekonferansen.

Politiet er usikre på eksakt hva mannen har gjort for få den unge jenta til å bli hos seg så lenge.

- Det er ikke naturlig å overnatte hos ukjente, men hun kan ha vært naiv og blitt med på grunn av lovnader, sier Tollefsrud til Nettavisen.

Lettet ordfører
Både lensmannen og ordføreren er lettet over at jenta ble funnet så raskt.

- Jeg er lettet, og vil berømme politiet for den jobben de har gjort. Nå vet vi ikke hva som kunne ha skjedd her, så det var viktig å handle raskt, sier ordfører Knut J. Herland (Sp) til Nettavisen.

På pressekonferansen viste han hvor fornøyd han var, ved å gi lensmannen blomster som takk for jobben.

Herland fryktet det verste da han fikk beskjed om forsvinningen tirsdag morgen. Med drapet på ti år gamle Engla i Sverige friskt i minnet, klarte han ikke å la være å koble sakene:

- Jeg tenkte, uff a meg, skal vi oppleve det samme som i Sverige?. Derfor tillater jeg meg å si at vi nå er glade, sier ordføreren, som tror innbyggerne i kommunen er lettet over at saken er løst og at gjerningsmannen er pågrepet.

Kommunen satte stab
På pressekonferansen gjorde representanter for kommunen og politiet rede for savnetsaken, som rystet kommunen mandag og førte til at ordføreren satte stab med sitt kriseteam, men som altså endte lykkelig med at niåringen ble funnet tirsdag.

På pressekonferansen deltok også rektor Thorfinn Oustorp ved Mysen skole, der jenta er elev, samt Grethe Stople i Eidsberg kommunes kriseteam.

- Jenta var i tilsynelatende god form da hun ble funnet, men vi vet ennå ikke om det har skjedd noe. Hun skal til spesialundersøkelse, svarte Tollefsrud på pressens spørsmål.

Familien takker for hjelpen
Kommunens kriseteam opplyser at de har vært hjemme hos familien og hatt samtaler med jentas mor og stefar. Grethe Stople, leder for kommunens kriseteam, sa at de etter hvert skal vurdere hva slags behov for oppfølging familien har.

Saken fortsetter nedenfor.

Også rektor Thorfinn Oustorp berømmet politiet for dialogen med skolen underveis i saken.

- Jeg er veldig glad og lettet over at saken fikk en lykkelig slutt, sa Oustorp.

Tirsdag sender han og ordføreren ut et brev til elevenes foreldre, der de forteller hvordan skolen har håndtert saken.

"Elevene er orientert om at den aktuelle personen er hjemme i god behold. Den enkelte kontaktlærer har startet dagen i sin klasse for å snakke med elevene om hendelsen", står det i brevet.

Det var familien til den ni år gamle jenta som meldte henne savnet mandag kveld, da hun ikke kom hjem fra skolen. Familien takker nå alle de som har hjulpet til med letingen.

"Hjemmet til den aktuelle eleven ønsker å rette en stor takk til alle som har deltatt i, og bidratt til at denne hendelsen fikk et lykkelig utfall", skriver rektoren og ordføreren i brevet.

Aksjonerte etter tips
Det var tips fra en kvinne under 20 år som førte til at politiet etter nærmere undersøkelser fant den savnede jenta.

Tipseren hadde blitt kontaktet av en eldre mann, som hadde kommet med tilnærmelser og invitert henne med seg. Dette hadde hun avvist, men da hun hørte om savnetsaken, kontaktet hun politiet med sin informasjon.

- Som følge av et tips, startet vi en vurdering av hvor dette kunne være og vi gjorde tilslag ved flere leiligheter. Ved et av stedene fant vi jenta hos denne 92 år gamle mannen, sa lensmann Tollefsrud på pressekonferansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere