Gå til sidens hovedinnhold

Jente (17) dømt for påtenningsforsøk

Jenta forsøkte å tenne på en politibil under Nato-møtet i Oslo i april. Nå er hun dømt.

I dommen, som ble klar tirsdag, kommer det fram at jenta er dømt til 118 timers samfunnsstraff for ugjerningen. Gjennomføringstiden av straffen er satt til ett år, og dersom hun ikke holder dette må hun sone i fengsel i fem måneder.

Jenta var tiltalt for å ha forsøkt å sette fyr på en politibil under NATOs utenriksmøte i Oslo i april.

Politibilen ble brukt som barrikade mot de mange hundre hissige demonstrantene på Rådhusplassen.

- Handlet med forsett
Rettens flertall slår fast at jenta forsøkte å tenne på politibilen.

«Flertallet finner det hevet over enhver rimelig tvil at tiltalte handlet med forsett om å ville antenne tanken/bilen, og at hun visste at hennes handlemåte kunne volde stor skade og fare for noen helbred», skriver Oslo tingrett i dommen.

Jenta var også tiltalt for å ha kastet to steiner mot politiet. Da saken startet, nektet hun straffskyld både for steinkastingen og for tiltalepunktet som gjelder forsøk på ildspåsettelse.

- Jeg tror ingen i den demonstrasjonen er dumme nok til å sprenge en politibil i folkemengden, sa 17-åringen under rettssaken.

Hun fortalte at noen av demonstrantene sto og dyttet litt på politibilene - og tagget på dem. En av demonstrantene skal også, etter hennes oppfatning, bare ha spøkt med at han skulle tenne på en av bilene.Ikke straffedømt tidligere

Retten påpeker at jenta bare var 16 år gammel på gjerningstidspunktet, og at hun ikke har vært straffedømt eller bøtelagt tidligere. Derfor mener tingretten at samfunnsstraff er en passende straff.Nettavisen var til stede på Rådhusplassen da demonstrantene forsøkte å sette fyr på politibilen. Episoden ble dokumentert av Nettavisens fotograf Paul Weaver.

Bildene som ble tatt brukes som bevis i straffessaken. Nettavisens journalist på stedet var derfor innkalt som vitne i saken.

To av de viktigste bevisene i saken er observasjonene til to politimenn som var på Rådhusplassen under demonstrasjonen.

- Jeg så at tiltalte prøvde å tenne på med en lighter. Heldigvis, dette er en dieselbil, så antente det ikke, sa den ene politimannen da han vitnet i saken.

Han sto 25 meter unna da han så jenta ved bilen. I retten var han skråsikker på det han så.

- Jeg er helt sikker. Jeg så et åpent lokk, flamme og lighter bort til munningen på tanken, sa politimannen.

Anker dommen
Bare den ene politimannen så jenta ved bilen, men begge de to sa at de så at hun kastet to steiner mot politiets sperringer.

Jenta forsvarer, advokat Øystein Storrvik, påpekte i retten at det ikke var fare for at bilen skulle ta fyr og gjøre stor skade dersom noen prøvde å tenne på den, siden det var en dieselbil. Dette skal ha stått tydelig på lokket til dieseltanken.

17-åringen anker nå dommen.

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra