RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jente slått ned - sett av 800.000

Sist oppdatert:
For åpent kamera slår han venninna brutalt ned på fest. Videoen er nå sett av snart en million.

Den norske voldsvideoen ble lagt ut på et populært videonettsted for fire måneder siden. Antallet som har sett videoen øker for hver time - og i skrivende stund er den sett av hele 800.000 personer.

Videoen viser en ung mann som slår ned en jevngammel jente. Han tar henne på ordene og slår henne med en knyttneve rett i ansiktet. Slaget er så kraftig at jenta faller bakover og ned på gulvet.

Her kan du selv se videoen, der de involverte er sladdet(Saken fortsetter under)

- Ber du meg slå deg?
De to involverte ser beruset ut, og jenta står med en ølboks i hånda når hun får slaget i ansiktet. På videoklippet hører vi at hun sier «vær så god» når han spør om han kan slå henne, men hun aner nok ikke konsekvensen av hva hun sier ja til.

- Ber du meg om å slå deg? spør gutten.

- Ja, vær så god! svarer jenta.

- Fikk du med deg det? sier han til personen som filmer, før han slår henne rett ned.

Videoen varer i 20 sekunder, og etter at jenta er slått ned hører vi noen som skriker i bakgrunnen. Det er uvisst når og hvor i Norge voldsepisoden har skjedd.

Kan risikere straff
Nettavisen har fått politiet til å se voldsvideoen, og de reagerer på det de ser.

- Det ser voldsomt ut, sier politiadvokat Vegar Munthe Ommedal etter å ha sett videon.

«Jeg vil anta at det vil være en skjerpende omstendighet at det blir lagt ut til allmenn forlystelse.»

Politiadvokat Vegar Munthe Ommedal

Munthe Ommedal karakteriserer det han ser på videoen som et alminnelig voldsforhold, som etter straffeloven ville blitt vurdert etter bestemmelsene for legemsbeskadigelse eller legemsfornærmelse dersom saken hadde blitt anmeldt til politiet.

- For meg så er dette helt klart noe man gjør med vilje, og det er en vanlig nedslagning. Det er skadeomfanget som vil være avgjørende for hva man vil falle ned på av straff, sier politiadvokaten.

Og selv om det gis samtykke til slaget, kan vedkommende risikere straff, ifølge Munthe Ommedal.

- Hvis man samtykker til en voldshandling så er det i utgangspunktet straffefritt, men det blir en konkret vurdering av om det samtykket som da skal være gitt er gyldig. Det er klart at omstendighetene rundt har noe å si, og da selvsagt det med beruselse, sier han.

- Folk gjør mye dumt
Munthe Ommedal mener jenta ikke kan ha vært klar over konsekvensen av det hun sier ja til.

- Folk gjør jo mye rart når de er beruset, og det må man vurdere her. Det virker på meg som hun ikke helt har begrep på hva hun har begitt seg ut på der, sier politiadvokaten til Nettavisen.

Selv kjenner han ikke til den aktuelle voldsvideoen fra før av, så han kommenterer på generelt grunnlag hva man risikerer av straff dersom man gjør som mannen på videoen.

- Står vi ovenfor en alminnelig legemsfornærmelse der det ikke er skader, vil utgangspunktet være bøter eller fengsel i seks måneder. Men hvis det er legemsbeskadigelse, risikerer man inntil tre års fengsel, sier Munthe Ommedal.

Dessuten øker strafferammen dersom volden utøves under skjerpende omstendigheter, som for eksempel mot en forsvarsløs person.

Flere avslørt av video
Stadig oftere etterforsker nettopp politiet saker der videoer som er lagt ut på Internett blir viktige bevis.

Nettavisen skrev i helga om en video som er lastet opp på det populære nettstedet YouTube, der politiet igangsatte etterforskning etter at media tipset dem om videosnutten. Videoen viser to motorsykler som råkjører i 245 km/t gjennom tettbebygd strøk i Jevnaker kommune i Oppland.

Nå har politiet avhørt unggutten som la ut videoen. De har også klart å finne ut hvem minst en av råkjørerne er.

(Saken fortsetter under bildet)

Norske medier har også i det siste skrevet mye om en voldsvideo fra USA, der åtte ungdommer går til angrep på Victoria Lindsay (16). Hele voldshandlingen ble filmet og senere lagt ut på nettstedet YouTube - fordi ungdommene ville bli populære.

Politiet iverksatte også etterforskning etter at det ble funnet en video på YouTube der det ble fremsatt alvorlige trusler mot Erdal ungdomsskole i Askøy i Hordaland. En 15 år gammel gutt ble siktet for å ha stått bak den alvorlige trusselen.

Norske voldsvideoer som har blitt lagt på YouTube har dessuten ført til dommer her i landet. Tidligere i år ble to menn dømt til 21 og 15 dagers betinget fengsel for å ha slått ned en tysk mann, filmet overfallet og lagt det ut på YouTube.

Nettet skjerper straff
Politiet mener det har betydning for straffenivået at voldsepisoder blir lagt ut på Internett.

- Jeg vil anta at det vil være en skjerpende omstendighet at det blir lagt ut til allmenn forlystelse. Det vil jo, i hvert fall når det gjelder unge ofre, kunne være en ganske sterk tilleggsbelastning, sier politiadvokat Munthe Ommedal til Nettavisen.

Men det positive i det hele; politiet vil i slike saker ha gode bevis:

- Etterforskningsmessig vil bevisene i saken stå sterkere når man har en filming av hendelsen selv, sier Munthe Ommedal, som samtidig ber folk være forsiktige:

- Slår du noen i ansiktet så må du regne det som overveiende sannsynlig at vedkommende vil pådra seg en skade. Jeg tror ikke man er klar over konsekvensene som kan oppstå. En ting er slaget som kommer mot ansiktet, men hva om det står et bord bak med skarpe kanter og en slår hodet mot det. Det kan få fatale konsekvenser..

- Så slikt bør man ikke gjøre, sier Munthe Ommedal bestemt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere