Gå til sidens hovedinnhold

- Jentene føler seg lurt

Faren til jenta (18) som sitter fengslet i Bolivia gjør alt han kan for å få datteren hjem til Norge.

Mandag ble tre norske kvinner i alderen 17 til 22 år pågrepet på flyplassen i Bolivia, mistenkt for å ha smuglet kokain i bagasjen. Boliviansk politi sier de fant 22 kilo kokain i kvinnenes kofferter. Norsk UD vil ikke bekrefte mengden.

- Det var en betydelig mengde, er alt underdirektør Bjørn S. Jahnsen i UD vil si til Nettavisen om narkotikaen.

- Eneste vi er opptatt av
Hjemme i Norge sitter familie og venner og gjør alt de kan for å få sine kjære hjem.

- Det viktigste for oss er å få datteren vår hjem fortest mulig. Det er det eneste vi er opptatt av akkurat nå, sier faren til den 18 år gamle jenta.

- Hva sier din datter om det som har skjedd?

- Jentene føler seg lurt, svarer faren. En av kvinnene som er fengslet, har et barn på to år med seg. Forholdene i fengselet er ikke norsk standard, men faren til 18-åringen avdramatiserer situasjonen.

- Jentene har det bra og lider ingen fysisk last, sier faren.

Jentene får nå bistand fra advokater i Bolivia og i Norge. Her hjemme bistår UD de berørte familiene.

- Oppfølgingen fra UD er veldig god, sier faren.

18-åringen og de to andre kvinnene hadde vært på en tre ukers ferie da narkotikahunder markerte for funn under en rutinekontroll på flyplassen i Cochabamba. Kvinnene var da på vei hjem til Norge.

25 fengslede nordmenn
De tre kvinnene som ble tatt med kokain i Bolivia, er langt fra de eneste nordmennene som sitter fengslet på grunn av narkotika i utlandet.

Ifølge en oversikt Nettavisen har fått hos UD, sitter til sammen 25 nordmenn i utenlandske fengsler på grunn av narkotikaforbrytelser. Syv av disse sitter varetektsfengslet. De andre er dømt eller kan vente seg dommer på til sammen 83 års fengsel.

Løslates i 2015
Den som er dømt til lengst fengselsstraff, er en norsk mann i Thailand. Han ble tatt for narkotikaforbrytelser og ran 13. mai 2002. Dommen lød på 13 år og to måneder i thailandsk fengsel. Det betyr at han blir sluppet ut først 15. mai 2015.

Saken er anket og mannen har søkt om soningsoverføring slik at han eventuelt kan sone ferdig dommen i Norge.

De ti nordmennene som sitter i varetekt verden rundt har litt å svare for. Nettavisen kjenner til at syv av de ti er eller vil bli, siktet for befatning med 20,5 kilo heroin og 22 kilo kokain. I dette tallet er ikke narkotikaen som jentene i Bolivia ble tatt med, regnet med.

HTML EMBED
Reklame

Salg: 10 bukser du kan bruke på løpetur eller hjemme

Kommentarer til denne saken