*Nettavisen* Nyheter.

Jern-Erna roser Devold

Høyre-leder Erna Solberg støtter sin statsrådskollega Kristin Krohn Devold (H), som i går ble filleristet av Frp-formann Carl I. Hagen.

22.02.05 15:17

En innbitt og tydelig preget forsvarsminister forlot i går kveld den åpne høringen om budsjettskandalene i Forsvaret uten å si ett ord.

I dag får hun trøst av Høyre-leder Erna Solberg og partifeller på Stortinget.

- Det er en vanskelig sak Kristin Krohn Devold håndterer. Men jeg synes hun gjorde en veldig god jobb i høringen i går, sier Solberg til TV 2 Nettavisen.

God kontakt
Krohn Devold har vært utsatt for høring i Stortinget ved en rekke anledninger, men aldri før blitt presset så hardt som under høringen i kontrollkomiteen i går.

Frp-formann Carl I. Hagen hamret løs på statsråden, som ikke kunne svare på alle spørsmålene om budsjettrotet i 2003 og 2004.

Men Krohn Devold står ikke alene etter hardkjøret i Stortinget.

- Nå er det ikke slik at man kan lage «rutiner for medmenneskelighet», men jeg har selvsagt god kontakt med Kristin, sier Solberg.

Tok ferie
Forsvarsministeren dro rett på hemmelig vinterferie etter den tøffe høringen. Dette var planlagt, understreker Forsvarsdepartementet.

- Statsråden har dratt på vinterferie, vi er forsiktige med å opplyse hvor, sier underdirektør Kåre Helland-Olsen når TV 2 Nettavisen ringer for å få en kommentar til gårdagens høring i Stortinget.

- Hvorfor opplyser dere ikke hvor hun har reist, er det for å gi henne ro?

- Både og, vi føler at det er greiest.

- Kanskje det er sikkerhetsmessige grunner?

- I utgangspunktet pleier det å holde med å si at hun har reist på ferie. Så vidt jeg vet er hun på plass igjen på mandag, sier Helland-Olsen.

Skryt fra kollega
Devolds partikollega, Bjørn Hernæs i Stortingets forsvarskomité, synes Devold gjorde en strålende jobb under høringen.

- Mitt inntrykker at forsvarsministeren har befestet og styrket sin posisjon gjennom klare og presise svar, sier Hernæs til TV 2 Nettavisen.

- Men hun unnlot å svare på flere spørsmål?

- Ja, men det har noe med hvilke type spørsmål som blir stilt. Jeg vil si «en dåre kan spørre mer enn ti vise kan svare», uten at jeg vil definere hvem som er dåren.

- Burde ikke Devold kunne gi et klart svar på et spørsmål om noe så uvanlig som en advarsel fra en generalmajor?

- Det er ikke uvanlig at forhenværende generaler driver politikk. Det finnes mange former for helgarderinger, og det er ikke uvanlig at de ville sikre seg mot tøffe omstillinger, det skjønner jeg godt.

- Står som et grunnfjell
Hernæs synes ikke at det er nødvendig at statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) går ut og støtter sin statsråd etter hardkjøret i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

- Devold trenger ikke noe mer støtte fra statsministeren. Hun står fjellstøtt på egne bein og trenger ikke noen tillitserklæring fra noen, sier han.

- Opposisjonen er åpen for at de vil be om en uavhengig granskning av Devold om overforbruket på 940 millioner kroner. Synes du de enten nå må gi seg eller så eventuelt stille mistillitsforslag?

- Når opposisjonen får tenkt seg om, vil de skjønne at et mistillitsforslag vil innebære at omstillingen av Forsvaret må stilles i bero. Jeg vil bli veldig overrasket hvis et slikt forslag får støtte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.