RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jimmie Åkesson på Skavlan: Det pågår en kulturkrig i Sverige

Jimmie Åkesson og samboer og partikollega Louise Erixon hos Fredrik Skavlan. Foto: Monkberry/TV 2 Johan Halsius / NTB scanpix
Jimmie Åkesson og samboer og partikollega Louise Erixon hos Fredrik Skavlan. Foto: Monkberry/TV 2 Johan Halsius / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Jimmie Åkesson forsvarer påstanden til SDs topp i Riksdagen om at det pågår en kamp for nasjonens overlevelse i Sverige når han fredag er gjest på Skavlan.

Jimmie Åkesson er gjest i det første programmet av den populære talkshow-serien som sendes på TV 2. Fredrik Skavlan meldte overgang etter 20 år i NRK. Når Skavlan har premiere på TV 2 fredag, gjester igjen Sverigedemokraternas leder programmet, denne gangen sammen med samboeren og partikollega Louise Erixon.

Les også: Valget i Sverige: Det foreløpige resultatet er klart

«Seier eller død»

Forrige gang Åkesson var gjest i programmet, i 2015, ble det et voldsomt bråk over programlederens kritiske og pågående oppførsel. En av de som reagerte kraftig var Frp-politiker Kristian Tybring-Gjedde. 

Også denne gangen blir Åkesson konfrontert med at SD og partiets politikere har svært omstridte standpunkt, som blant annet framkom i et Facebook-innlegg, der SDs gruppeleder Mattias Karlsson i Riksdagen skriver at nasjonens overlevelse står på spill og at det handler om «seier eller død», ifølge Aftonbladet.

Skavlan poengterer i intervjuet at det høres ut som en tale man holder i krig.

– Ja, men det pågår i høy grad en kulturkrig. Det har gått 50 år siden 68-revolusjonen, og i løpet av disse 50 årene har den bevegelsen i høy trad påvirket samfunnet vårt i retning der nasjonen og nasjonal identitet er noe stygt, svarer Åkesson.

– Det er snarere et svar på et polarisert klima, sier han.

– Det finnes bare to valg – seier eller død?

– Ja, det er mange som har sagt det. Og det er jo sant, sier Åkesson.

Han poengterer at SD har synspunkter som skiller seg grunnleggende fra synspunktene til «det venstreliberale etablissementet», som han framholdt at de andre partiene, Skavlan selv, kultureliten og «andre i det mediale etablissementet» inngår i.

– I den konteksten blir det veldig kontroversielt, sa han om SDs politiske synspunkter.

Les også: Her er Skavlans første gjester på TV 2

Ingen kontakt med svigermor

Under sendingen forteller også Åkesson om forholdet til sin svigermor. Hun satt i Riksdagen fra 2010 til 2015. 

– Jeg er ikke helt fornøyd med hennes innsats i Riksdagen, kan man si. Så vi har ikke pratet på en stund. 

Erixons mor trakk seg fra Riksdagen etter en konflikt med Åkesson og SD-ledelsen, skriver TV 2. Hun startet opp en massasjesalong, men mottok fortsatt lønn fra Riksdagen. 

Forberedt på reaksjoner

TV 2 er forberedt på at det skal komme kraftige og negative reaksjoner også etter dette intervjuet, forteller nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække til NTB. Tonen i intervjuet synes imidlertid mindre amper denne gangen. Skavlan selv nærmest småfleipet med truslene han ble utsatt for etter det første intervjuet Åkesson gjorde idet han var tilbake fra en lengre sykmelding. Kringkastingsrådet mottok over 3.000 klager på programlederens oppførsel. Mange mente den minnet om mobbing.

Med henvisning til SDs gode valgresultat, snakket Åkesson og samboeren litt om hvilke endringer den nye statusen har gjort med deres liv og privatliv. Blant annet snakket Åkesson om hvordan han og familien kjøres rundt i svarte biler og må ha følge av sikkerhetsvakter fra Säkerhetspolisen når de beveger seg utendørs. 

– Det er jo et godt bilde på hvordan det er blitt i toppolitikken, men også i Sverige for øvrig. Det er ikke bare dere som må ha Säpo-vakter. Selv hvis man stiller deg noen feil spørsmål, må man ha politibeskyttelse. Det fikk jo jeg oppleve sist gang du var her, sier Skavlan.

Hele programmet, der også Mikael Persbrandt og bryteren Stig-André Berge er gjester, sendes på TV 2s hovedkanal klokka 21.25 fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere